• Unox NieuwjaarsduikUnox Nieuwjaarsduik
 • Gaat misschien niet doorGaat misschien niet door

Ook Leuk!

 • Duikinformatie Scheveningen
 • Waar kan ik nog meer duiken?
 • Duiktips
 • Veelgestelde vragen Scheveningen
 • De Nieuwjaarsduik is inmiddels uitgegroeid tot een ware Hollandse traditie. In Scheveningen wordt met maar liefst 10.000 deelnemers elk jaar de grootste Nieuwjaarsduik van Nederland georganiseerd. Hier vind je praktische informatie rondom de Nieuwjaarsduik in Scheveningen.


  Waar

  Scheveningen Strand (ter hoogte van het Kurhaus). Als je op het strand aankomt staat duidelijk aangegeven waar je moet zijn.


  Hoe laat

  Het startsein wordt om 12:00 uur gegeven, vanaf 10:30 kun je een duikbewijs kopen. Wees er op tijd bij, er kunnen maximaal 10.000 mensen mee duiken en je hebt tijd nodig om je om te kleden. De kaartverkoop sluit wanneer dit aantal is bereikt.


  Kaartverkoop

  Inschrijven voor de duik gebeurt op 1 januari ter plekke in Scheveningen. Om 10:30 uur start de kaartverkoop. Kaarten kunnen niet worden gereserveerd, dus wees er op tijd bij.


  Kosten

  Een kaartje kost 3 euro waarvan 1 euro naar het goede doel gaat. Dit jaar gaat de donatie naar de voedselbanken. Deelnemers ontvangen bij deelname aan de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen een goodybag met een traditionele Unox muts, een herinneringsvaantje en het jubileum ‘Terugblik’, een blik erwtensoep uitgevoerd als speciale editie ter gelegenheid van de duik.
  Ben je van plan om te gaan? Laat het ons weten!

 • Er zijn in Nederland ongeveer 140 locaties waar een Unox Serieuze Duik wordt georganiseerd, kijk op de kaart waar ze zijn. Klik op een duiklocatie om meer informatie te zien zoals de exacte locatie en de website.
  Bij alle Serieuze Duiken ontvang je een Unox muts en na afloop een kom erwtensoep.

 • 1. Houd deze pagina in de gaten!

  Op deze pagina van de Unox Nieuwjaarsduik vind je een actueel overzicht waar alle Nederlandse Duiken plaatsvinden. Je kunt ook direct zien of de duik vanwege extreem weer wel of niet door kan gaan. Ben je van plan te gaan duiken? Houd deze pagina dan in de gaten zodat je straks niet in je eentje bij een afgelaste duik staat!


  2. Kom op tijd

  Zorg dat je op tijd aanwezig bent om je te kunnen aanmelden en omkleden. In Scheveningen zal de duik precies om 12.00 uur ’s middags starten, maar je kunt je al vanaf 10:30 uur aanmelden. Let op: er kunnen maximaal 10.000 mensen mee duiken, dus wees er op tijd bij. De Serieuze Duiken in Nederland kunnen een andere starttijd hebben. Zorg dat je op de hoogte bent van de starttijd van jouw lokale duik, want de gemeenschappelijke aanloop wil je natuurlijk niet missen!


  3. Zorg dat je warm blijft

  Elke duik vindt volgens de traditie plaats in (open) onverwarmd water. Omdat de Nieuwjaarsduik natuurlijk georganiseerd wordt in het midden van de Hollandse winter, kan het nogal koud worden! Neem slippers mee zodat jouw voeten niet te veel afkoelen tijdens het wachten op het startschot. Wij raden je aan om warme droge kleding mee te nemen en je gelijk na de duik weer af te drogen en aan te kleden. Ga daarna pas lekker genieten van een kop warme erwtensoep. Elke deelnemer ontvangt natuurlijk ook een Unox muts, zodat je hoofd in ieder geval lekker warm blijft. In Scheveningen warm je jezelf op met muziek terwijl er wordt afgeteld naar de duik!


  4. Ben ik fit genoeg om te duiken?

  Net als bij elke fysieke inspanning, is het natuurlijk belangrijk om goed te kijken of je lichaam fit genoeg is om deel te nemen. Dat geldt voor het lopen van bijvoorbeeld een marathon, maar dat geldt ook als je op 1 januari in de koude Noordzee duikt. Wat de Nieuwjaarsduik zo leuk maakt en wat je juist die frisse start geeft, dat is ook wat ervoor zorgt dat je even goed moet nadenken of je lichaam die kou wel aan kan. Twijfel je? Vraag even advies bij je huisarts.


  5. Kan ik kaarten reserveren?

  Voor de duik in Scheveningen kun je geen kaarten reserveren. Inschrijving gebeurt ter plaatse op 1 januari, vanaf 10:30 uur. Wees er op tijd bij, want er kunnen maximaal 10.000 mensen mee duiken en je hebt ook tijd nodig om je om te kleden.
  Check bij andere duiken in jouw buurt of je daar wel kaarten kunt reserveren door contact op te nemen met de desbetreffende organisatie of door te kijken op hun website. Je kunt op onze Nieuwjaarsduik startpagina vinden welke locaties meedoen met daarbij contactinformatie van de organisatie.


  6. Waar moet ik zijn?

  In Scheveningen vindt de Nieuwjaarsduik plaats op het strand voor het Kurhaus. Als je op het strand aankomt staat duidelijk aangegeven waar je moet zijn.
  Check voor de locatie van andere duiken in jouw buurt de desbetreffende organisatie of website. Je kunt op onze Nieuwjaarsduik startpagina vinden welke locaties meedoen met daarbij contactinformatie van de organisatie.

 • Waar moet ik zijn?

  In Scheveningen vindt de Nieuwjaarsduik plaats op het strand voor het Kurhaus. Als je op het strand aankomt staat duidelijk aangegeven waar je moet zijn!


  Waar kan ik kaarten reserveren?

  Inschrijven voor de duik gebeurt op 1 januari ter plekke in Scheveningen. Kaarten reserveren is niet mogelijk. Vanaf 10:30 uur start de kaartverkoop voor de duik. Wees er op tijd bij, want er mogen maximaal 10.000 mensen mee duiken en je hebt ook tijd nodig om je om te kleden.


  Kan ik me daar omkleden?

  Ja, op het strand staan twee grote tenten waar je je kunt omkleden en waar je je spullen kunt achterlaten wanneer je gaat duiken. LET OP: Unox is niet aansprakelijk voor eventuele schade of diefstal van eigendommen, let dus goed op waar je jouw spullen neerlegt.


  Zijn er kluisjes aanwezig?

  Nee, maar er zijn wel 2 grote tenten waar je je kunt omkleden. Hier kun je eventueel je spullen achterlaten. LET OP: Unox is niet aansprakelijk voor eventuele schade of diefstal van eigendommen, let dus goed op waar je jouw spullen neerlegt.


  Hoe oud moet je zijn om mee te doen?

  De Nieuwjaarsduik is voor alle leeftijden. LET OP: Mee duiken is op eigen risico en kinderen onder de 12 jaar hebben groter risico op onderkoeling. Mensen met kinderen worden geadviseerd aan de zijkanten van het evenemententerrein in het water te duiken.


  Kan ik ook ergens toekijken als ik niet wil duiken maar wel mijn zoon/dochter/vriend(in) wil zien duiken? Zo ja, waar moet ik dan zijn?

  Dat kan zeker! Op de boulevard en pier kun je toekijken wanneer je geen duikbewijs hebt. Je kunt alleen het strand op met een kaartje. Met deze 3 euro steun je ook het goede doel!


  Gaat de duik altijd door? Zo niet, wanneer wordt dat bekend gemaakt?

  Nee, de duik gaat niet door bij de volgende omstandigheden of een combinatie hiervan: harde wind, sterke stroming, hoge golfslag, koude gevoelstemperatuur. Dit wordt de dag vóór de duik gecommuniceerd via www.unox.nl/nieuwjaarsduik, maar check het de dag zelf ook nog voor de zekerheid.


  Zijn honden toegestaan tijdens de Nieuwjaarsduik?

  Honden en andere huisdieren zijn niet toegestaan op het terrein.


 • Jouw duik aanmelden
 • Voorwaarden
 • Veelgestelde vragen duikorganisatoren
 • Buitenlandse duiken
 • In het hele land worden door vele vrijwilligers diverse Nieuwjaarsduiken georganiseerd. Wij noemen dit de ‘Serieuze Duiken’. Wat wij bedoelen met een Serieuze Duik: een Nieuwjaarsduik op 1 januari, in open en onverwarmd water, voor jong en oud. Voor het echte gevoel moeten er minimaal 25 duikhelden deelnemen, met een gezamenlijke aanloop zonder daarbij het risico te lopen boven op elkaar te springen. Een Serieuze Duik wordt door Unox ondersteund met een Unox muts en een kop erwtensoep voor iedere duiker. Vanaf oktober is het weer mogelijk om een Nieuwjaarsduik aan te melden.


 • Er zijn enkele voorwaarden voordat een duik een Serieuze Duik kan worden:

  • De Nieuwjaarsduik vindt plaats op 1 januari 2019
  • De duik is in open en onverwarmd water.
  • De duik is voor iedereen: jong en oud.
  • Er doen minimaal 25 duikhelden mee.
  • De deelnemers moeten een gezamenlijke aanloop kunnen nemen (en dus niet springen van een brug, kade, steiger, dijk o.i.d.) zonder daarbij het risico te lopen boven op elkaar te springen.

 • Steeds meer enthousiastelingen organiseren een eigen duik op Hollandse bodem. Unox draagt alle duiken een warm hart toe en wil deze duiken graag ondersteunen. Wij begrijpen dat er bij de wens om een eigen duik te organiseren wat vragen kunnen komen kijken. Vandaar dat Unox de onderstaande Q&A heeft samengesteld, in de hoop zoveel mogelijk vragen alvast te kunnen beantwoorden.


  Waar moeten we aan denken voor de veiligheid tijdens een Nieuwjaarsduik?

  Op het gebied van veiligheid rondom Nieuwjaarsduiken heeft de reddingsbrigade jarenlange ervaring. Bij veel Nieuwjaarsduiken is de reddingsbrigade al in de organisatie betrokken of aanwezig ter ondersteuning. In het uitgebreide informatiepakket kan je veiligheidstips lezen van de reddingsbrigade. Uiteraard kan je ook contact opnemen met een reddingsbrigade bij jou in de buurt.
  De veiligheidstips bestaan slechts uit tips van de Reddingsbrigade die Unox aan de organisatoren van de Nieuwjaarsduiken in Nederland geeft. Unox neemt op geen enkele manier de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de lokale Nieuwjaarsduiken.


  Hoe kunnen we onze duik het beste plaatselijk communiceren?

  Om de duik aan te kondigen hebben we standaard posters beschikbaar waarvan je er één op A0 formaat in het pakket ontvangt van Unox, maar waarvan je ook het digitale bestand kan opvragen bij het Unox team. Je kunt dan zelf de informatie toevoegen die specifiek voor jullie duik is, zoals de locatie en de starttijd. Door deze op te hangen in lokale supermarkten, horecagelegenheden, in sportkantines enzovoorts, kun je mensen enthousiast maken en informeren over jullie duik.
  Naast de poster, kan je als Serieuze Duik ook gebruik maken van social media. Je kunt bijvoorbeeld al vroeg beginnen met het plaatsen van berichten over dat jullie druk bezig zijn met de voorbereidingen, de weersverwachtingen (koud!) en jullie verwachte aantal duikers. Wat ook leuk kan zijn, is een achtergrondverhaal over één van de duikers of jullie organisatie. Je kunt ook een goed doel ondersteunen.
  Vanuit Unox zijn we te vinden op Facebook en Twitter (#Nieuwjaarsduik). Hier zullen we alle informatie, foto’s en leuke nieuwtjes plaatsen over de Nieuwjaarsduiken. Het is ook mogelijk om hier zelf wat te delen vanuit de Nieuwjaarsduik-organisatie.


  Hoe kunnen we als Serieuze Duik het beste vrijwilligers werven om te komen helpen bij de Nieuwjaarsduik?

  Probeer jullie enthousiasme over te brengen op je collega’s. ’s Ochtends vroeg op 1 januari is natuurlijk niet het meest ideale tijdstip om uit je bed te kruipen om de kou te trotseren. De Nieuwjaarsduik is echter wel één groot familiefeest, dat is wat je wilt overbrengen. Niet alleen aan de duikers, maar ook aan de vrijwilligers.
  In het informatiepakket wat je van Unox ontvangt zit ook een uitgebreide uitleg met tips voor het werven van vrijwilligers.


  Hoe ga je het beste om met de pers als deze een kijkje komen nemen?

  Mocht de pers vragen hebben of mocht je ze zelf willen benaderen, geven we je hieronder een aantal tips & tricks hoe je dit het beste kunt aanpakken.

  • Pers vindt het altijd fijn als je snel reageert en informatie zo compleet mogelijk aanlevert.
  • Pers is altijd opzoek naar extra nieuwshaakjes. Denk dus goed na of je ze nog kunt voorzien van extra informatie als beeldmateriaal en interviews met deelnemers die bijzonder zijn (de jongste duiker, de oudste duiker, vrijwilligers, etc.)
  • Vraag altijd of media tussentijds nog een update willen ontvangen van het aantal duikers en natuurlijk of ze aanwezig zijn tijdens de duik.


  Hoe kunnen we het beste Social media benutten?

  Als je actief Twittert of over de duik communiceert op Facebook is dit natuurlijk ook een handige manier om pers en de consumenten op de hoogte te houden. Ook vinden we het leuk als je updates deelt op de officiële Unox Facebookpagina. Als je bijvoorbeeld een duikrecord verwacht te zetten, de laatste voorbereidingen treft, een goed doel steunt of als er een Special Guest mee duikt: laat het ons weten. Plaats dan gerust een post op de Unox Facebookpagina.
  Voor de organisatoren die actief zijn op Twitter:

  • Gebruik altijd ‘#nieuwjaarsduik’ en ‘#plaatsnaam’ van jouw duik of waar de duik plaatsvindt.
  • Ga altijd de dialoog aan; sta open voor suggesties van volgers en probeer vragen zo snel mogelijk, enthousiast en positief te beantwoorden.
  • Monitor conversaties over jouw eigen duik; zoek op ‘#nieuwjaarsduik’ en ‘#plaatsnaam’, dan weet je precies wat er over jouw duik gezegd wordt.


  Mijn vraag staat niet bij bovenstaande vragen, wat nu?

  Staat je vraag er niet bij? Klik dan hier om ons een e-mail te sturen met je vraag.

 • Vanuit de hele wereld komen er verzoeken aan Unox om Nieuwjaarsduiken te ondersteunen. Buitenlandse duiken voorzien we van Unox mutsen en erwtensoep, welke we op een adres in Nederland kunnen laten bezorgen. De organisator van de buitenlandse duik zal ervoor moeten zorgen dat de materialen vervoerd worden naar het buitenland. Vanaf oktober is het weer mogelijk om een Buitenlandse Duik aan te melden voor de Nieuwjaarsduik 2020.

 • Over de Unox Nieuwjaarsduik
  De Nieuwjaarsduik is inmiddels uitgegroeid tot een ware Hollandse traditie met 10.000 deelnemers in Scheveningen en ruim 40.000 duikers verdeeld over heel Nederland. De eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik vond plaats op 1 januari 1960 in Zandvoort en de eerste duik in Scheveningen vond plaats in 1965. Negentien jaar geleden adopteerde Unox de Nieuwjaarsduik. De eerste Unox Nieuwjaarsduik vond plaats op 1 januari 1998, en gelukkig kon de Nieuwjaarsduik sindsdien maar één jaar niet doorgaan vanwege de extreme kou.

  Deelnemers ontvangen bij deelname aan de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen een goodiebag met een traditionele Unox muts, een herinneringsvaantje en het jubileum ‘Terugblik’, een blik erwtensoep uitgevoerd als speciale editie ter gelegenheid van de duik. De kosten om aan de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen deel te nemen bedragen €3,- waarvan €1,- naar een goed doel. Dit jaar gaat de donatie naar de voedselbanken.
  event-2
 • Niet iedereen start het jaar goed
  Wist je dat er vorig jaar meer dan 30.000 huishoudens in Nederland een beroep moesten doen op de voedselbank? Dit komt omdat ze simpelweg niet genoeg geld hebben om eten te kopen, omdat ze onder de armoedegrens leven. In totaal hielpen de voedselbanken 79.000 mensen, waarvan er 29.000 nog kinderen waren. De voedselbank zorgt ervoor dat deze huishoudens voedselpakketten ontvangen. Dit wordt allemaal gerealiseerd door vrijwilligers! Hun missie luidt dan ook: ‘Wij verstrekken verkregen voedsel gratis aan de armste mensen in Nederland en doen dat uitsluitend met vrijwilligers.’

  Unox helpt de voedselbanken graag deze huishoudens een goede start van 2018 te geven en daarom gaat er per duiker 1 euro naar de voedselbank! Wil je meer lezen of alvast zelf een steentje bijdragen? Ga dan voor meer informatie naar
  de website van voedselbanken Nederland.
  event-1