13-boer-johan-achterhoek-1a-jpg-copyUnox boerenlevel-2

Johan en Petra, Lianne

Achterhoek, Gelderland

‘De varkens hebben meer ruimte en ze genieten van de speeltjes’

In een open veld in de Achterhoek waar rust, ruimte en natuur samen komen, ligt de varkensboerderij van Johan, Petra en dochter Lianne. De 800 speenbiggen en 1500 oudere varkens worden verzorgd volgens de Beter Leven-voorwaarden. “Dit heeft ons veel opgeleverd. De dieren groeien goed en zitten lekker in hun vel.”

Om te kunnen voldoen aan de Beter Leven-voorwaarden hebben Johan en Petra veel moeten veranderen op hun varkensbedrijf. “Deze veranderingen waren het dubbel en dwars waard”, vertelt Johan. “De varkens hebben meer ruimte, ze genieten van de speeltjes en het klimaat in de stal is veel beter te regelen.” Vanuit de zichtruimte kijken we naar een mooi tafereel. Het ene varken knabbelt aan de strokoker, de ander speelt vol overgave met de bal en de volgende kauwt op een panlat die bevestigd is aan de wand.

Is alles op de boerderij in kannen en kruiken, dan heeft Johan tijd voor zijn hobby’s: hardlopen, gezellig potje kaarten en zijn Dexter-koeien; mini-koeien afkomstig uit Ierland. “Het is een bijzonder en makkelijk ras en de koeien hebben een leuk uiterlijk.” Johan hoopt over een paar jaar zo’n tien van deze koeien te verzorgen.

Meer foto’s van de boer