15-boer-remco-en-rudy-achterhoek-1-copyUnox boerenbeterleven_1ster_min20mm-rgb

Remco, Saskia, Vincent en Ruben, Rudy, Mirjam, Vera en Matthijs

Achterhoek, Gelderland

‘Onze varkens vinden het heerlijk om aan het stro te knabbelen’

Ze trekken al van jongs af aan samen op. Het was dus logisch dat de broers Remco en Rudy besloten samen het bedrijf van hun ouders over te nemen. Ze runnen een bedrijf met 4000 varkens en verbouwen ze 100 hectare akkerland met mais en granen. “De varkens doen we samen; Rudy verzorgt het landwerk en ik doe de administratie”, legt Remco uit.

De broers zijn altijd op zoek naar een duurzame manier van varkens houden. Zo zorgen ze ervoor dat de kringloop op het bedrijf zoveel mogelijk gesloten is. “Als voer krijgen onze varkens graan en mais van eigen land. Tegelijkertijd zorgen de varkens voor de mineralen waarop onze gewassen groeien.” Deelname aan het Beter Leven-keurmerk past in de bedrijfsfilosofie van de broers. “Het is een bewuste keuze. Wij werken zo op een duurzame en diervriendelijke manier. Dat de Dierenbescherming meedoet, betekent dat we een belangrijke medestander hebben.”

Rudy en Remco vinden het leuk om dingen uit te vinden. Omdat het veel tijd kost om alle varkens van stro te voorzien, hebben ze de strokoker bedacht. Deze koker is gevuld met geperst stro en hangt aan de rand van het varkenshok. “Onze varkens vinden het heerlijk om aan het stro te knabbelen.” Inmiddels gebruiken alle varkenshouders die deelnemen aan het Beter Leven-keurmerk deze strokokers.

Meer foto’s van de boer