17-boer-theo-en-jan-betuwe-3-copyUnox boerenlevel-2

Theo, Sharona, Pepijn, Jan, Anny

Betuwe, Gelderland

‘Licht en ruimte maken onze varkens een stuk actiever’

Jan en Theo, vader en zoon, runnen samen een bedrijf met 6000 varkens in de Betuwe. Theo werkt met name aan het einde van de dag in de stallen. Overdag heeft hij een fulltime adviesbaan buitenshuis.

“Na een dag werken, wacht het werk in de stal. Het is een plezier de nieuwe stal binnen te stappen en de biggen te zien rondrennen en spelen”, lacht Theo. De nieuwe stal voldoet aan de voorwaarden van het Beter Leven Keurmerk. De stal heeft een lange lichtstraat, ruime hokken en er is extra afleidingsmateriaal in het hok . “Het maakt de dieren een stuk actiever. Het is wel grappig te zien dat de dieren vooral afleiding van elkaar hebben.”

Het dorp waar het bedrijf staat, is belangrijk voor de familie. Zo zijn vader en zoon lid van de vrijwillige brandweer in het dorp, is Theo politiek betrokken en voetbalt hij met dorpsgenoten. “Die lokale betrokkenheid vind je ook terug in onze bedrijfsvoering”, vertelt Theo. “Onze varkens krijgen graan van eigen land en we wekken een deel van onze eigen stroom op via zonnepanelen op het staldak.”

‘Onze varkens krijgen graan van eigen land en we wekken onze eigen stroom op via zonnepanelen’

Meer foto’s van de boer