Article detail bg

Stamppot inspiratie

Boerenkool is hot! – 5x anders

unox
unox
unox

Er zijn weinig groenten die zo Nederlands zijn als boerenkool. Daarom is het extra opvallend dat de boerenkool zo’n hype is geworden in de Verenigde Staten, waar het “kale” heet. Ze verwerken de boerenkool in sapjes, soepen, pasta’s en in salades en lopen maar graag te koop met alle vitamines en mineralen waar de groente een bron van is. In Nederland is de stamppot nog steeds de favoriete manier om boerenkool te eten, vooral ‘op de manier waarop oma hem maakte’. Maar het is nooit te laat om nieuwe tradities te starten! Met een van deze nieuwe manieren weet je de klassieke stamppot een twist te geven. Weer eens iets nieuws op tafel, maar toch vertrouwd? Probeer dit eens:

1. De perfecte boerenkool

Het klassieke recept, in dit geval met een beetje paprikapoeder voor wat extra smaak. Wanneer je deze stamppot er een beetje saai uit vindt zien met alleen het wit/geel van de aardappelen en uitjes en het groen van de boerenkool, kan je er een paprika aan toevoegen voor een kleurtje. Het ziet er lekker uit en geeft je gerecht nog een extra structuur. Weten hoe je deze perfecte boerenkool op tafel kan zetten? Volg het recept en geniet ervan!

2. Pittige boerenkool met nasikruiden

Je zou het misschien niet verwachten, maar nasikruiden laten zich heel goed mengen met klassiek Nederlandse gerechten. Zo is het een erg fijne toevoeging aan hutspot maar dus ook bij boerenkool geeft het een nieuwe dimensie. Probeer het recept eens, voor iedereen die houdt van een klein beetje pit. Voor de echte liefhebbers van pittig, serveer er een lekkere pittige Unox rookworst bij.

3. Boerenkoolovenschotel met knaks

Naast nasikruiden is ook een Indiase toevoeging helemaal niet gek. In dit recept voeg je wat milde currypasta en koriander toe om de boerenkoolovenschotel extra kruidig te maken. Doordat je de stamppot in een ovenschaal doet met wat kaas bovenop, krijgt deze schotel een heerlijk krokante bovenkant waar iedereen van smult.

Weer eens iets nieuws op tafel, maar toch vertrouwd

4. Boerenkoolquiche met rookworst

Deze verrassende versie van boerenkool is niet alleen erg lekker, maar hij ziet er ook nog eens prachtig uit! Door de worstplakjes en kaas aan de bovenkant zie je al een paar ingrediënten, maar wanneer je een punt snijdt, zie je de heerlijke groene boerenkool aan de binnenkant zitten. Deze quiche is lekker romig, hartig en leuk om eens uit te proberen. Bekijk het recept om te zien hoe je dit prachtige én lekkere plaatje klaarmaakt.

5. Stamppot palmkool met zoete aardappel

De palmkool is familie van de boerenkool, maar heeft wat donkerdere bladeren. Deze kool groeit goed in wat warmere gebieden, vandaar dat deze cavolo nero vooral in Italië een veel gebruikt ingrediënt is. Door deze exotische kool in een oer-Hollandse stamppot te verwerken, krijg je een leuke combinatie. Je kan de kool zelf groeien in je tuin of op je balkon of je koopt ‘m in het winterseizoen in de supermarkt of op de biologische en boeren markten. Zo maak je je stamppot met een twist.

Zie je je nieuwe favoriete recept er al tussen staan? Probeer ze eens uit en kijk wat de rest van de tafelgenoten kiezen als de nieuwe manier om boerenkool klaar te maken. We horen graag wat de uitslag is!

h-line

meer leesvoer:

Zet in deze 5 stappen een heerlijke stamppot op tafel!

Deze groenten verbouw je zelf in je moestuin

h-line

Deel dit leesvoer