Article detail bg

Kook inspiratie

De perfecte ovenschotel: zuurkool ovenschotel

unox
unox
unox

Zuurkool is een groente met eindeloos veel mogelijkheden: je kan het koken, stomen, bakken, verwerken in stamppot of, gebruiken in ovenschotels. Zelfs rauw in salades is zuurkool een heerlijk ingrediënt!

De voordelen van zuurkool

Zuurkool is groente die rijk is aan vitamine C, wat bijdraagt aan je immuunsysteem, en vitamine K. Zuurkool is in de basis witte kool die fijn wordt gesneden. Door de toevoeging van melkzuurbacteriën krijgt de kool haar kenmerkende zure smaak.

Kun je het beste zuurkool in zakjes of uit het vat kopen?

Zuurkool wordt bij de supermarkten verkocht in plastic verpakkingen van 500 gram. Vaak is deze zuurkool al gekookt en dus helemaal kant en klaar voor gebruik. Je hoeft deze zuurkool alleen nog maar op te warmen. Op de markt en bij de groenteman kun je ook zuurkool uit het vat kopen. Deze zuurkool is, net als bij de zakjes, wel al gefermenteerd. Dit betekent dat de zuurkool zijn kenmerkende zure smaak heeft, maar deze is nog niet gekookt. Het koken van deze zuurkool uit het vat kost ongeveer 25 minuten, terwijl dit uit het zakje dus helemaal niet meer hoeft.

Het voordeel van zuurkool uit het vat kopen, is dat hier nog geen water bij zit. Zo kan je deze dus vervangen door bijvoorbeeld appelsap of witte wijn om de zuurkool net een andere smaak te laten geven. Maar als je liever minder lang in de keuken staat, is het ook heerlijk om zuurkool uit een zakje te gebruiken. Varieer en kijk wat je zelf het lekkerst en het makkelijkst vindt!

Met welke combinatie maak je zuurkool minder zuur?

Sommige mensen vinden de zure smaak van zuurkool erg overheersend. Daarom wordt het vaak gestampt met aardappels. Op die manier wordt de smaak iets geneutraliseerd. Verder valt zuurkool goed te combineren met andere wat overheersende smaken. Rookworst bijvoorbeeld! Het zoute en de rokerige smaak van de worst maakt het de ideale match met zuurkool. Wij hebben ook geëxperimenteerd met zoete aardappel. Dit bleek een hele goede combinatie! Het zoetige van de zoete aardappel maakt dat de zuurkool ineens veel minder heftig smaakt. Zo kunnen ook de lastige eters meegenieten van de avondmaaltijd! Kijk hier voor het recept.

Het zoute en de rokerige smaak van de worst maakt het de ideale match met zuurkool

Zuurkool

Zuurkool is het hele jaar te koop, dus waarom zou je deze groente alleen in de winter eten? Maak eens een zomerse salade van zuurkool met paprika, rode ui en knakworstjes of probeer eens een lekkere ovenschotel met zuurkool met een krokant korstje van broodkruim, peterselie en Parmezaanse kaas. Dankzij de rode paprika’s blijft de zuurgraad in balans en zet je een heerlijke ovenschotel op tafel waar het hele gezin van smult!

Ingrediënten voor zuurkool ovenschotel voor 4 personen

1 kg kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukken

1½ el olijfolie

2 rode paprika’s, in dunne ringen

500 g zuurkool

1 Unox Boeren Scharrelrookworst, in plakjes

200 ml warme melk

3 sneetjes oud witbrood zonder korst, verkruimeld

3 el fijngesneden platte peterselie

25 g geraspte Parmezaanse kaas

extra nodig: ingevette ovenschaal, eventueel pureeknijper

Bereiding zuurkool ovenschotel

  • Kook de aardappelen in zoveel water dat ze net onder staan en zout naar smaak in ± 20 min. gaar. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  • Verhit 1½ el olijfolie in een ruime koekenpan en bak de paprikaringen in ± 5 min. op een hoog vuur aan beide kanten bruin. Verdeel de helft van de zuurkool over de bodem van de ovenschaal. Leg de helft van de paprikaringen en de helft van de rookworst erop. Herhaal deze lagen nogmaals.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn of knijp ze door een pureeknijper. Doe het aardappelkruim terug in de pan en voeg de melk toe. Verwarm alles al roerende tot een mooie luchtige puree ontstaat.
  • Verdeel de puree over de worst. Roer het broodkruim, de peterselie en de kaas door elkaar en verdeel het over de puree. Laat de zuurkool ovenschotel in ± 20 min. in de voorverwarmde oven gratineren.

Variatie op zuurkool ovenschotel

Het kan lekker zijn om de Parmezaanse kaas te vervangen door Goudse belegen kaas. Dit geeft je zuurkool ovenschotel net een andere twist. Heb je zelf al gevarieerd met dit gerecht en heb je een goede tip? Laat het ons en de andere lezers weten! Zo kunnen we van elkaar leren worden de recepten nóg beter.

h-line

meer leesvoer:

Meatless Monday, 1 dag per week zonder vlees

Wat een plaatje: ovengerecht met spruitjes en granaatappelpitjes

h-line

Deel dit leesvoer