Article detail bg

Kook inspiratie

Deze vergeten groenten zijn terug van weggeweest

unox
unox
unox

Naast de populaire Vergetengroentensoep van Unox, zie je op steeds meer plekken zogenaamde vergeten groenten opduiken. Wat zijn dit precies?

Lang geleden werden er met andere typen groenten gekookt dan nu. Veel van deze groenten zijn in de loop der tijd in de vergetelheid geraakt. Maar nu zijn ze aan een opmars bezig: de vergeten groenten komen terug in de keuken! Het gaat dan voornamelijk om groenten die je grootouders met enige regelmaat aten, maar door de komst van de supermarkt op de achtergrond zijn geschoven. Zo is de pastinaak lang verdrongen geweest door andere, meer toegankelijke groenten.

De meeste vergeten groenten hebben een erg uitgesproken smaak waardoor deze minder gemakkelijk op tafel verschijnen. Kinderen worden kieskeuriger en ‘eten wat de pot schaft’ blijkt ineens een rekbaar begrip te zijn. Maar vaak gaat het ook om de bereiding. Door bepaalde technieken toe te passen, kan de smaak van de groenten wat milder gemaakt worden of door ze te combineren met een lekker stukje vlees verandert het palet op het bord. Zo worden deze vergeten groenten ineens weer heel toegankelijk!

Kijk eens of je deze vergeten groenten in de supermarkt of bij de groenteboer ziet liggen en varieer met je bereidingen. Wie weet zit je nieuwe favoriete groente er wel tussen!

Pastinaak

De pastinaak wordt ook wel de witte wortel genoemd en de reden mag duidelijk zijn! De groente heeft een wat grilliger vorm ten opzichte van de oranje wortel zoals we ‘m normaal kennen, maar de gelijkenissen zijn treffend. De pastinaak heeft wel een andere smaak dan de wortel, namelijk meer anijsachtig. In vroeger tijden werd de pastinaak gebruikt in plaats van een aardappel in een gerecht, maar tegenwoordig wordt deze witte wortel toch echt als groente gezien.
Wij gebruiken de pastinaak graag in een wortelstamppot of ovenschotel.

Palmkool

De palmkool is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, waar deze kool bekend staat als cavolo nero, zwarte kool. Deze kool is familie van de boerenkool en lijkt er qua smaak ook veel op. Wij houden er erg van om de kool te gebruiken in plaats van boerenkool, omdat dit je gerecht net een verrassende smaak geeft.

aan een opmars bezig: de vergeten groenten

Aardpeer

De aardpeer doet qua vorm wat denken aan de aardappel, net als de ondergrondse groei, maar heeft een heel andere smaak. Waar de aardappel in gerechten wordt gebruikt als bron van koolhydraten, is de aardpeer juist een groente die zich makkelijk laat gebruiken in salades, om te koken, stomen, stoven en te bakken. De smaak van de aardpeer is vergelijkbaar met een artisjok, maar met de structuur en textuur van een radijs. Leuk om mee te variëren en te kijken wat het beste in de smaak valt!

Schorseneer

De schorseneer is in de vergetelheid geraakt omdat het klaarmaken van deze groeten een bewerkelijke klus was. Bovendien komt er bij het schillen van de schorseneren een kleverig melksap vrij, wat voor een hoop gedoe zorgt. Echter, wanneer je de schorseneren onder water met azijn schilt, komt het vieze goedje helemaal niet vrij. Ook worden ze soms vergeleken met de asperges omdat ze qua smaak, vorm en bereiding wat overeenkomen met de bekende groente uit het zuiden van het land. De smaak is lichtbitter en nootachtig en het vruchtvlees is sappig en mals.

Heb jij meer vergeten groenten terug op het menu gebracht? We horen graag wat jij het lekkerst vindt en met welke bereiding!

h-line

meer leesvoer:

Nieuw in de supermarkt en heerlijk voor in de stamppot: Cavolo nero

Hoe lang kook ik mijn aardappelen?

h-line

Deel dit leesvoer