Article detail bg

Kook inspiratie

Hutspot, maar dan anders: met nasikruiden!

unox
unox
unox

Ben je, net als wij, gek op hutspot, maar wil je er ook eens een andere draai aan geven? Probeer dan nu deze hutspot met nasikruiden. Door deze toevoeging krijgt de oer-Hollandse hutspot een Indonesisch tintje en net iets meer pit!

De herkomst van hutspot

Zelfs in oud-Nederlandse geschriften wordt al gesproken over hutspot als een mengsel van groenten, vlees en soms zelfs pruimen. Nederlands dichter Jacob Cats schreef in het begin van de 17e eeuw al over hutspot en later zijn er meerdere andere schrijvers en dichters geweest die vol lof waren over de gehusselde eenpansmaaltijd die gretig aftrek vond onder de werkende boeren. Zeker in de oogsttijd hadden zij alle energie nodig om de hele dag op het land te kunnen werken!

De herkomst van nasi

De nasi die we in Nederland kennen heet eigenlijk nasi goreng en is afkomstig uit Indonesië. Naast nasi goreng zijn er nog meer soorten nasi te onderscheiden, zoals jawa, pete en putih. Wanneer we spreken over nasikruiden, is elke mix met bijvoorbeeld knoflook, ketjap, kurkuma, komijn, gember en koriander genoeg om je gerecht een kenmerkende ‘nasi’-smaak te geven. Een rood pepertje maakt je nasikruiden extra pittig, maar pas op wanneer er kinderen mee-eten!

Het beste van twee werelden in één gerecht

Hoe maak je hutspot extra lekker? Door er bijvoorbeeld een Indonesisch smaakje aan te geven. In ons recept Pittige hutspot met nasikruiden brengen we een traditionele hutspot op smaak met een zakje nasikruiden en sambal, bijvoorbeeld van Conimex. Door er een lekkere Unox pittige rookworst aan toe te voegen, krijgt de hutspot toch weer een traditioneel Nederlands tintje.

Ingrediënten voor hutspot met nasikruiden:

– 1 Unox pittige rookworst

– 500 gram uien

– 1 kg winterpeen

– 1,25 kg kruimige aardappelen

– 2 bosuitjes

– 1 zakje nasikruiden

– 2-3 tl sambal

Oer-Hollandse hutspot met net iets meer pit!

Het recept voor hutspot met nasikruiden:

– Schil de aardappelen en snijd in stukjes. Pel de uien en hak in partjes. Schil de winterpeen en snijd er plakjes van een halve centimeter van.

– Verdeel de aardappelen, uien en wortels in een grote pan en voeg ongeveer 5 cm water en wat zout naar smaak toe. Breng alles aan de kook met de deksel op de pan en kook in 20 tot 25 minuten gaar.

– Wel de nasikruiden 10 minuten in 1,5 dl kokend water en verwarm de worst volgens aanwijzing op de verpakking.

– Giet de aardappelen en groenten af, vang het kookvocht op en gebruik een stamper om de hutspot zo grof of fijn te stampen als je zelf wilt.

– Schep de nasikruiden door de hutspot en voeg het kookwater toe totdat je hutspot lekker smeuïg is. Garneer met ringetjes bosui en serveer je unieke hutspot met de sambal. Presenteer de Unox rookworst als pronkstuk bovenop.

– Eet smakelijk en geniet van je hutspot met nasikruiden!

h-line

meer leesvoer:

Deze vergeten groenten zijn terug van weggeweest

Deze groenten verbouw je zelf in je moestuin

h-line

Deel dit leesvoer