Article detail bg

Inspiratie

Italiaanse andijviestamppot: het beste van twee werelden

unox
unox
unox

Kan je niet kiezen tussen Hollands en Italiaans? Combineer deze twee in een verrukkelijke stamppot. Iedereen blij!

Hoewel andijvie als een typisch Nederlandse groente wordt gezien, groeit het bladgewas oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied. Andijvie wordt daar op vele manieren gegeten, maar door het te verwerken in een stamppot, wordt de groente een heerlijk Hollandse pot. Voeg lekker cherrytomaatjes, oregano en basilicum toe om de Italiaanse knipoog nog duidelijker te benadrukken.

Cherrytomaten als bijzondere toevoeging

De troscherrytomaat is de kleinste variant van de trostomaten. Door zijn zoete smaak is de troscherrytomaat lekker als snack tussendoor, een smakelijke toevoeging aan salades maar ook heel goed geschikt om verwarmd te eten zoals in deze Italiaanse andijviestamppot.

Hoewel de troscherrytomaat een stuk kleiner is dan een gewone tomaat, bevat hij wel twee keer meer betacaroteen, een krachtig antioxidant die zou helpen tegen veroudering. Daarnaast heeft de troscherrytomaat veel voedingsvezels, waardoor je sneller een vol gevoel krijgt. Je koopt de troscherrytomaatjes bij een groenteman of bij een kweker zelf. Ze zijn zeldzaam in supermarkten.

Ingrediënten Italiaanse andijviestamppot

1½ kg kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukjes

1 blik Unox kip Knaks, uitgelekt

300 g troscherrytomaatjes

500 g andijvie, fijngesneden

2 el fijngesneden verse oregano of 1 el gedroogde oregano

2½ el fijngesneden basilicum

extra nodig: een met aluminiumfolie beklede bakplaat

Bereiding van Italiaanse andijviestamppot

  • Kook de aardappelen in zoveel water dat ze net onder staan, met zout naar smaak, in ± 15 min. gaar.
  • Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Snijd de Kip Knaks in schuine stukken. Leg de worstjes op de bakplaat. Knip de trostomaatjes in 4 gelijke trosjes en leg ze bij de worstjes op de bakplaat. Schuif de bakplaat onder de hete grill en rooster de tomaatjes met de worstjes ± 5 min.
  • Giet de aardappelen af maar vang het kookwater op. Stamp de aardappelen fijn en zet de pan terug op een laag vuur. Voeg beetje bij beetje de andijvie toe en laat de groente al omscheppend slinken. Voeg de oregano en zoveel van het kookwater toe zodat een smeuïge stamppot ontstaat. Breng de stamppot op smaak met versgemalen peper.
  • Verdeel de tomaatjes en de Kip Knaks erover. Bestrooi met de basilicum en serveer direct.

Om te variëren: vervang de oregano door 2 el tomatenpesto. Dit maakt je stamppot net een tikje smeuïger

Andijvie groeit oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied

Tomaten bewaren

Tomaten komen van oorsprong uit warmere streken dan waar Nederland zich in bevindt. Ze houden dan ook beslist niet van de kou van de koelkast. Bewaar je ze toch in de koelkast, dan worden deze gouden appeltjes (letterlijk: pomodoro) melig. Daarom kan je ze het beste wel op een koele plek bewaren, maar niet gekoeld. Denk dus aan een kelder die gemiddeld toch een paar graden koeler is dan in de rest van het huis. Heb je geen kelder? Leg de tomaten dan op een mooie schaal in de keuken. Zo ziet het er leuk uit, zijn ze binnen handbereik tijdens het koken en geven ze een lekkere geur af!

Oregano of wilde marjolein

Wilde marjolein is een geurig kruid dat ook bekend staat onder de naam oregano. Het is een heerlijk geurende plant met kleine paarse bloemetjes waar vlinders en bijen dol op zijn. Zet een oreganoplant in een pot op een zonnig plekje op je balkon of zet een paar plantjes in je tuin en je kunt de hele zomer genieten van lekkere vers geplukte oregano. Aan het einde van de zomer knip je de stengels af en laat je ze drogen. Zo heb je het hele jaar plezier van dit geurige kruid. De blaadjes geven smaak aan gerechten uit de Italiaanse en Griekse keuken en oregano is een belangrijk bestanddeel van pizzakruiden en andere Mediterrane/Mediterraanse (mag allebei) kruidenmengsels.

Wil je meer inspiratie opdoen voor recepten met andijvie? Of ben je juist op zoek naar meer variatie in je stamppotten? Op de website van Unox hebben we alles voor je verzameld.

h-line

meer leesvoer:

Stamppot van rauwe wortel of pastinaak

Zet in deze 5 stappen een heerlijke stamppot op tafel!

h-line

Deel dit leesvoer