Article detail bg

Kook inspiratie

Nieuw in de supermarkt en heerlijk voor in de stamppot: Cavolo nero

unox
unox
unox

Cavolo Nero is een typische wintergroente die uit dezelfde familie komt als de boerenkool. Cavolo nero is een bladkool met smalle licht gekroesde bladeren. De Nederlandse naam palmkool is ontstaan omdat de kool als een soort palmboom omhoog groeit en vervolgens de bladeren naar beneden laat hangen. Doordat de bladeren van de palmkool van beneden af worden geoogst, wordt de gelijkenis van een palmboompje steeds sterker. De Italiaanse naam, die zich laat vertalen tot ‘zwarte kool’, is aan de kool gegeven omdat de bladeren een zeer donkere groene kleur hebben.

Waar koop je Cavolo Nero?

Omdat de cavolo nero in Nederland nog een vrij onbekende groente is, is de beschikbaarheid van de kool erg beperkt. In de winter en het vroege voorjaar kun je cavolo nero kopen op (biologische) markten en ligt de groente af en toe verpakt en/of voorgesneden bij grote supermarktketens in het koelversvak. Heb je cavolo nero een keer geproefd en vind je het een lekkere variatie op de welbekende boerenkool? Koop dan een zakje zaad of kleine plantjes bij het tuincentrum en zaai of plant wat palmkool in het vroege voorjaar in je tuin of balkon. Het kan gewoon tussen je perkplanten, dus je hoeft er verder geen aparte grond voor te kopen. Op deze manier kan je genieten van je met liefde gemaakte stamppot met zelfgekweekte cavolo nero.

De vorst over de boerenkool of cavolo nero

Er wordt altijd gezegd dat je boerenkool pas moet eten als de vorst erover is gegaan. Dit betekent dat wanneer de kool nog in de grond zit, het een keer gevroren heeft. Maar is dat echt zo? Kolen kunnen goed tegen vorst; als het kouder wordt, vormen koolplanten extra suikers zodat ze minder snel bevriezen. Het is dus waar: boerenkool en cavolo nero worden inderdaad iets zoeter en dus wat lekkerder van een beetje vorst! Maar het gaat dan wel om slechts een beetje vorst. Als je niet zeker weet of je boerenkool of cavolo nero vorst heeft gehad, kan je het thuis ook simuleren door de kool in de 0-gradenlade van je koelkast te bewaren. Sommige mensen beweren dat je hetzelfde effect bereikt door de kool in de vriezer te bewaren, maar deze is toch echt te koud. De gemiddelde vriezer staat op -15 graden ingesteld en zelfs het meest winterharde kooltje stopt volledig met het aanmaken van de extra suikers bij deze koude temperaturen.

Wil jij de cavolo nero ook eens gebruiken in de keuken? Probeer dan de stamppot palmkool met zoete aardappel eens. Een verrassende stamppot met zoete en kruimige aardappelen waarin cavolo nero een hoofdrol speelt. Omdat de cavolo nero uit dezelfde familie als de boerenkool komt, kan je de palmkool in dit gerecht ook omwisselen voor boerenkool. Probeer beide varianten eens uit en kijk welke kool je het lekkerste vindt!

Cavolo Nero komt uit dezelfde familie als boerenkool

Ingrediënten stamppot cavolo nero

500 g kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukken

1 kg zoete aardappelen met oranje vruchtvlees, geschild en in stukken

2 zakken Unox Extra Magere rookworst à 200 g (4 kleintjes)

2½ el olijfolie

800 g gesneden palmkool (cavolo nero)

1 tl gemalen komijn

2 tl gemalen koriander

¼ tl cayennepeper

Bereiding stamppot cavolo nero

  • Kook de beide soorten aardappelen in zoveel water dat ze net onder staan, met eventueel zout naar smaak, in ± 20 min. gaar. Wel de kleine rookworsten volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de palmkool tot deze heldergroen van kleur en beetgaar is. Voeg de komijn, de koriander, de cayennepeper en versgemalen peper en eventueel zout naar smaak toe.
  • Giet de aardappelen af maar vang het kookvocht op. Stamp of prak de aardappelen grof en schep ze door de palmkool. Voeg naar wens een beetje van het opgevangen kookwater toe. Serveer de stamppot met de kleine rookworstjes. Lekker met Amsterdamse uien en kleine zoetzure augurkjes.

h-line

meer leesvoer:

Andijviestamppot op 5 manieren

Boerenkool als superfood van Nederlandse bodem – 5x anders

h-line

Deel dit leesvoer