Article detail bg

Kook inspiratie

Stamppot van rauwe wortel of pastinaak

unox
unox
unox

Wind, regen, grijze luchten en gebroken paraplu’s: tijd voor stamppot! Wanneer de zomer voorbij is en de eerste herfststorm over Nederland is getrokken, luidt dat voor veel mensen de periode in van lekkere stamppotten en gezellig binnen aan tafel eten. Nu is een traditionele hutspot of andere stamppot natuurlijk zo gemaakt, maar is het soms ook lekker om te variëren. Kijk eens naar wat andere ingrediënten dan boerenkool en zuurkool of probeer een andere bereiding van je favoriete gerechten. Zo laten we graag zien hoe je een lekkere stamppot maakt, waarbij je gebruik maakt van rauwe winterwortel in plaats van dat je deze meekookt met de aardappelen. Geniet van deze
nieuwe twist op een klassiek recept!

Ingrediënten rauwe wortelstamppot

  • 1½ kg kruimig kokende aardappelen
  • 1 blik maïs à 300 g
  • 1 blik Unox Pittige Knaks à 400 g
  • 600 g winterwortel, geschild en grof geraspt
  • 1 el vloeibare margarine
  • 100 ml zure room
  • 3 el fijngesneden platte peterselie
  • 6 el g grove mosterd

Bereiding rauwe wortelstamppot

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Schil de winterwortelen en rasp ze grof.

Kook de aardappelen in zoveel water dat ze net onder staan, met eventueel zout naar smaak in ± 20 min. gaar. Verwarm de Knaks volgens de bereidingswijze op het blik. Verwarm de maïs op een laag vuur.

Giet de aardappelen af, vang het kookvocht op en stamp de aardappelen fijn. Schep de geraspte wortel, de afgegoten maïs en de margarine erdoor. Warm de stamppot op een laag vuur al omscheppend goed door.

Voeg de zure room en zoveel van het kookwater toe zodat een smeuïge stamppot ontstaat. Schep de peterselie erdoor. Serveer de stamppot met de Pittige Knaks en de grove mosterd.

Geniet van deze nieuwe twist op een klassiek recept!

Rauwe winterwortel in plaats van gekookt

Wanneer je wortelen kookt, verandert er iets binnenin de wortel. Door de wortel te koken, blijft een deel van de vitaminen en antioxidanten achter in het kookvocht, waardoor je deze verliest als je het vocht weggooit. Daarom raden we in onze recepten voor hutspot en stamppot aan om het kookvocht niet weg te gooien, maar later weer aan de pan toe te voegen om je gerecht weer smeuïger te maken. Het voordeel van je wortelen wel koken is dat je lichaam de betacaroteen beter opneemt, waardoor deze makkelijker omgezet wordt in vitamine A. Het heeft dus voordelen om ze te koken, maar ook om ze rauw te eten. Experimenteer naar hartenlust met welke bereiding je het lekkerst vindt.

Stamppot met vergeten groenten

Als je het leuk vindt om eens te variëren met je groenten, kijk dan eens of je vergeten groenten kunt kopen. Bij veel supermarkten liggen de pastinaken weer in de schappen (vaak in de buurt van de wortelen), dus wordt het makkelijk om deze eens te proberen. Wanneer je pastinaak in deze stamppot wilt gebruiken, kan je de winterwortel hier makkelijk door laten vervangen. Omdat de pastinaak wat harder is dan de winterwortel, is het makkelijker om deze (na het grondig schoonmaken) grof te raspen. Schep deze gerust ook rauw door je stamppot, want dan blijven ook hier de vitamines lekker van intact.

De pastinaak is nauw verwant aan de gewone wortel en houdt qua smaak het midden tussen wortel en knolselderij. Daarom geeft deze vergeten groente net een andere smaak aan deze stamppot, maar verandert er weinig aan de bereiding van dit lekkere winterse gerecht.

h-line

meer leesvoer:

Boerenkool als superfood van Hollandse bodem

Nieuw in de supermarkt en heerlijk voor in de stamppot: Cavolo Nero

h-line

Deel dit leesvoer