Article detail bg

Inspiratie

Typisch Amerikaans: Frankfurter met zuurkool. Zo maak je ‘m het lekkerst!

unox
unox
unox

Het typisch Amerikaanse hotdog broodje, met Frankfurter, mosterd en zuurkool is hier nog niet zo bekend als het broodje Unox, maar dat mag je er niet van weerhouden om dit eens zelf klaar te maken. Het zal je verbazen hoe goed de smaken elkaar aanvullen en wat de zuurkool voor lekkere toevoeging kan zijn!

Het is een typisch Amerikaans gezicht: op de houten banken zitten bij een honkbalwedstrijd met een grote cola in de ene hand en een hotdog in de andere. Ondertussen loopt er een hotdogverkoper tussen de tribunes door die zijn waar met en zonder ‘sauerkraut’ aanprijst. Deze fijne Frankfurter met talloze verschillende bereidingen wordt door de Amerikanen gezien als een nationaal gerecht, ondanks dat de naam toch een andere oorsprong verraadt.

Ingrediënten broodje Frankfurter met zuurkool

 • 3 el vloeibare margarine
 • 1 rode paprika, in kleine stukjes
 • 2 witte uien, in ringen
 • 350 g zuurkool
 • 1 blik Unox Frankfurters à 550 g, 10 stuks
 • 10 hotdogbroodjes of witte afbak pistolets
 • 10 el curryketchup
 • 5 el scherpe mosterd
 • 2 el fijngeknipte bieslook

Bereiding broodje Frankfurter met zuurkool

 • Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verhit de helft van de vloeibare margarine in een koekenpan en bak de paprika al omscheppend 3 min. Schep ze uit de pan.
 • Verhit de rest van de margarine in dezelfde koekenpan en fruit de uienringen al omscheppend in ± 3 min. glazig. Voeg de zuurkool toe en bak alles nog 10 min. al omscheppend.
 • Verwarm intussen de hotdogs volgens de bereidingswijze op de verpakking. Bak de broodjes in 8-10 min. in de voorverwarmde oven af. Neem ze uit de oven en snijd ze open. Verdeel de zuurkool en de hotdogs erover. Verdeel er de curryketchup, de mosterd en de gebakken paprika over. Garneer met de bieslook.

Tip:

Houd je meer van de Unox rookworsten dan van de Frankfurters? Vervang de hotdogs dan door warme en in de lengte gehalveerde Unox magnetron rookworsten.

Veel producten van Unox zijn onmisbaar op de camping

Frankfurters volgens authentiek Duits recept

Een Frankfurter is een gerookte dunne worst die van oorsprong en, zoals de naam al doet vermoeden, afkomstig is uit de omgeving van Frankfurt. Deze lekkere worst werd door een Duitse slager, die in 1904 naar Wenen verhuisde, geïntroduceerd in Oostenrijk waar ze onder de naam Wiener of Wienerwurst verkocht werden. Deze ‘franks’ of ‘wienies’ vonden door een emigrerende slager uit Europa ook hun weg naar Amerika. Nadat Nathan Handwerker op Coney Island in New York in 1916 zijn ‘Nathan’s Hot Dogs’ kraam begon, kreeg de Frankfurter steeds meer bekendheid. Sindsdien wordt deze lekkere gerookte worst het liefst gegeten met ketchup, mosterd en/of zuur! Tegenwoordig bestaat Nathan’s Hot Dogs nog steeds en organiseren ze elk jaar een wedstrijd waarin de deelnemers binnen 10 minuten zo veel mogelijk hotdogs moeten eten. De winnaar krijgt de mosterdkleurige riem en moet zijn titel volgend jaar weer verdedigen.

De Amerikaanse hotdog cultuur

Er is niets zo Amerikaans als de hotdog en daar zijn de Amerikanen ook erg trots op. Het gaat zelfs zo ver dat het per streek (en soms zelfs per stad) verschilt wat je precies krijgt als je een hotdog bestelt. Er wordt gewisseld met garnituur, dus in plaats van zuurkool kan je ook bacon, bruine bonen, coleslaw of zelfs een viskoekje erbij krijgen. En ook in het brood zit er soms wat variatie. De klassieker op een langwerpig bolletje is wel nog favoriet, maar ook een pizzabodem, bageldeeg of stoombroodje wordt soms aangeboden.

Hoe gevarieerd de hotdog ook gemaakt kan worden, 3 ingrediënten zijn onmisbaar: een Frankfurter/hotdog, een al dan niet geroosterd broodje om het op te serveren en een saus (meestal mosterd) om het geheel extra smeuïg te maken. Heb jij nog andere toevoegingen op het broodje Frankfurter of hotdog? Inspireer ons!

h-line

meer leesvoer:

Een hamburger, maar dan anders. Probeer de Noodle Burger!

Wat eet ik bij mijn soep?

h-line

Deel dit leesvoer