Article detail bg

Kook inspiratie

Wat een plaatje: ovengerecht met spruitjes en granaatappelpitjes

unox
unox
unox

Wil je wel eens iets anders dan de traditionele ovenschotel? Een ovenschotel, die heerlijk is, maar er ook nog eens prachtig uit ziet? Lees dan hier over onze ovenschotel met spruitjes en granaatappelpitjes!

Spruitjes zijn terug van nooit weggeweest

Spruitjes hebben helaas nog steeds het imago dat ze erg bitter zijn en wanneer je ze bereidt, dat de spruitjesgeur de komende dag niet uit je huis verdwijnt. Dit is niet terecht, want hiermee doen we het spruitje tekort. De écht bittere smaak hebben de spruitjes die tegenwoordig in de supermarkt liggen niet meer. Ook die typische en indringende spruitjesgeur is verleden tijd doordat we spruitjes lekker beetgaar eten en de kooktijd daardoor kort is.

Daarom pleiten wij voor de comeback van het spruitje! Spruitjes bevatten vitamines, zijn lekker en zelfs hip. Je ziet ze in steeds meer kookboeken en restaurants tevoorschijn komen. Bovendien zijn spruitjes heel veelzijdig. Je kunt ze koken, roerbakken, roosteren, zoals in dit recept in een ovenschotel gebruiken, rauw eten en in curries verwerken. Er zit altijd een bereiding tussen die voor iedereen een succes is!

Granaatappelpitten of cranberries?

Granaatappels geven een gerecht kleur en een frisse-zoete smaak. Je kan een hele granaatappel kopen en de pitten er zelf uit halen door de vrucht te halveren en de pitten eruit te wippen met je vingers. Rol de granaatappel eerst over tafel om de pitjes vast losser te maken. Doe wel een schort aan want de granaatappel maakt vervelende en moeilijk te verwijderen vlekken op je kleding. Als je zeker wilt weten dat je kleding niet vies wordt, vul dan een ruime kom met koud water en haal de pitten er onderwater uit. Nog eenvoudiger is het om de pitten kant-en-klaar te kopen in de supermarkt. Je kunt dan kiezen uit verse of diepvries granaatappelpitjes.

De cranberry, ook wel bekend als de veenbes, is ook een frisse optie voor dit recept als vervanging voor de granaatappelpitten. De bes draagt bij aan de gezondheid van de urinewegen, en wordt door sommige mensen daarom gebruikt om een blaasontsteking te voorkomen. Verder zijn de bessen een bron van vitamine C. De smaak is zoetzuur en geeft in dit gerecht een lekkere tegenhanger voor de spruiten.

En dan nu het recept van deze ovenschotel met veel verschillende kleuren en smaken, die ook nog gezond is! De spruitjes zijn een bron van vitamine C, vitamine B6, foliumzuur, kalium en vezels. Met dit spruitjes gerecht waarin zoete aardappel, rookworst, tomatenpuree en granaatappelpitjes een hoofdrol spelen zet je een heerlijk ovengerecht voor groot en klein op tafel! En vooral de presentatie zal iedereen doen verbazen: veel kleuren en de verrassende ingrediënten zijn meteen duidelijk zichtbaar. Wil je weten hoe je deze verrassende ovenschotel maakt? Volg het recept en laat je tafelgenoten genieten van de prachtige presentatie en de verrassende smaken!

Een ovenschotel, die heerlijk is, maar er ook nog eens prachtig uit ziet

Ingrediënten voor ovengerecht met spruitjes en granaatappelpitjes voor 4 personen

2½ el wokolie

1 grote ui, in dunne boogjes

½ el gemalen komijn

1 el gemalen koriander

1 kg zoete aardappel met oranje vruchtvlees, geschil en in grove stukken

750 g spruitjes, schoongemaakt

1 Unox Pittige Rookworst, in dikke schuine plakken

1 klein blikje tomatenpuree (à 70 g)

250 ml rundvleesbouillon (van een tablet)

80 g granaatappelpitten (eventueel diepvries, ontdooid)

1½ el fijngesneden verse koriander

extra nodig: ingevette ovenschaal

Bereiding ovengerecht met spruitjes en granaatappelpitjes

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verhit de olie in een ruime wok en roerbak de ui al omscheppend 3 min. Voeg de komijn, de koriander, de zoete aardappel en de spruitjes toe en roerbak alles al omscheppend 7 min. Voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe.
  • Doe de groenten met de rookworst over in de ovenschaal. Roer de tomatenpuree door de bouillon en schenk het in de schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de spruitjes en de zoete aardappel in ± 20 min. gaar worden.
  • Strooi de granaatappelpitten en de koriander erover en serveer direct.

Tip:

Vervang de granaatappelpitten ook eens door gedroogde cranberries.

h-line

meer lessover:

De perfecte ovenschotel: zuurkool ovenschotel

Smac’aroni in een makkelijke ovenschotel

h-line

Deel dit leesvoer