Article detail bg

Kooktips

Zet in deze 5 stappen een heerlijke stamppot op tafel!

unox
unox
unox

Misschien herken je dit wel: je moeder en oma konden zonder recept en zonder nadenken de meest heerlijke stamppotten op tafel zetten. Maar als jij een stamppot wil maken, moet je toch altijd eerst even spieken hoe het ook alweer moet. Met dit stappenplan kan het bijna niet misgaan!

Stap 1: Aardappelen

Aardappelen zijn de basis van elke stamppot. De bindende puree is wat de stamppot zo herkenbaar maakt. Maar er zijn heel veel verschillende soorten aardappelen. Voor een stamppot is de kruimige of extra kruimige aardappel het meest geschikt. Maar voor de afwisseling kun je er ook voor kiezen om de helft van de aardappelen te vervangen door zoete aardappelen. Even schillen met een aardappelschilmesje, en in een pan koud water met een snufje zout op middelhoog vuur zetten. In zo’n 20 minuten zijn ze gaar, als ze van je vork afglijden als je erin prikt. Tip: bewaar wat kookvocht voordat je de aardappelen afgiet! Dit kan je later door de stamppot gieten om ervoor te zorgen dat deze smeuïg blijft. Zo breng je de vitaminen weer terug die tijdens het koken in het water terecht zijn gekomen.

Stap 2: Groenten

Het tweede essentiële ingrediënt voor een heerlijke stamppot is de groente. Er zijn verschillende soorten groenten die je kan toevoegen. Wij zetten onze favorieten op een rijtje:

– Boerenkool: Als je een stamppot met boerenkool wil maken, kun je kiezen uit grofgesneden of fijngesneden boerenkool. In traditionele recepten raden ze vaak aan om boerenkool te koken. Als je boerenkool kort wokt met een uitje, blijft het iets knapperiger en blijft er meer smaak over.

– Andijvie: Ook een heerlijke klassieke stamppot! Door de iets bittere smaak, krijgt deze stamppot een fijne balans. Je kan de andijvie koken voordat je het verwerkt in de stamppot, maar rauw is ook heel lekker.

– Zuurkool: De zuurkool uit een zakje is lekker en makkelijk om te gebruiken in je zuurkoolstamppot, maar probeer ook eens verse zuurkool van de groenteboer. Zo kan je hier zelf wat ander vocht aan toevoegen en dus variëren met de smaak van de stamppot.

– Wortel en ui: Hutspot dus!

even spieken hoe het ook alweer moet

Stap 3: Vlees

Natuurlijk hoeft het niet, maar veel mensen vinden het lekker om vlees toe te voegen aan de stamppot. Je kan het vlees door de stamppot heen verwerken of je legt het juist bovenop. Zeker in het geval van rookworst is dat wel een prachtig gezicht.

– Rookworst. Misschien wel de meest bekende combinatie bij een stamppot. Leg de worst bovenop en laat iedereen een eigen stuk afsnijden.

– Gehaktbal. Door de wat lossere structuur van de gehaktbal, is deze ook heel goed door je stamppot heen te prakken.

– Smac-blokjes. Smac is heerlijk om rauw te gebruiken en als laatste stap toe te voegen aan de stamppot, maar je kan de blokjes ook kort bakken in een pan zonder vet of boter. Zo worden ze lekker krokant en geven ze een iets andere structuur aan de verder zachte stamppot.

– Spekjes. Lekker krokant uitgebakken spekjes geven je stamppot een heerlijke zoute smaak!

Stap 4: Topping

Je eigen draai geven aan de stamppot is een eitje. Door bepaalde kruiden toe te voegen of de stamppot nog even te laten gratineren in de oven, krijgt je gerecht een aparte wending die iedereen zal kunnen waarderen.

– Nasikruiden. Door deze lekkere kruidenmix toe te voegen aan je stamppot, krijgt je gerecht een verrassende smaak. Wij hebben het zelf al geprobeerd bij hutspot, maar deze kruiden kunnen natuurlijk aan elke stamppot worden toegevoegd.

– Kaas gratineren. Wanneer je je stamppot hebt klaargemaakt, kan je deze in een ovenschaal doen, kaas erover en een paar minuten laten gratineren. Zo krijgt je stamppot een lekker krokant laagje en een heerlijk smeuïge smaak.

– Ananas of banaan. Zeker bij een zuurkoolstamppot wordt vaak ananas of banaan als extra ingrediënt toegevoegd. Zeker voor kinderen kan deze toevoeging een lekkere tegenhanger zijn voor de zure smaak van de stamppot.

Stap 5: Eet smakelijk!

Dat was makkelijk, toch? Als je vaker een stamppot maakt, krijg je vanzelf gevoel voor hoeveel aardappelen je gebruikt en hoeveel van het kookvocht je uiteindelijk weer wilt toevoegen om de stamppot nog extra smeuïg te maken. En door wat te experimenteren met verschillende groenten, toppings en bereidingen, maak je al snel een eigen klassieker!

Heb je iets te veel gemaakt en vind je het zonde om de rest weg te gooien? Je kan stamppot 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Wil je later nog genieten van je zelfgemaakte stamppot? Dan kan je het beter invriezen en 1 dag van tevoren laten ontdooien in de koelkast. Afhankelijk van het soort stamppot dat je hebt gemaakt, kan je het opwarmen in de oven, magnetron of opbakken in de koekenpan.

h-line

meer leesvoer:

Lekker en makkelijk op de camping met Unox producten

Unox hotdogs

h-line

Deel dit leesvoer