2.-Boer-Mark-en-Els---Maasduinen-(1) - CopyUnox boerenlevel-2

Marc en Els, Ellen, Teun, Max

Limburg

‘Eten wat anders wordt weggegooid, eten onze varkens met smaak op, heel duurzaam!’

Marc en Els wonen met hun gezin tegen de Duitse grens. Het woonhuis en het bedrijf zijn van elkaar gescheiden. De oorspronkelijke varkensstallen zijn afgebroken om ruimte te maken voor natuur in de omgeving. De stallen, met 2.500 varkens, staan nu een paar kilometer verderop.

Sinds een paar jaar houdt het echtpaar de Nederlandse varkens onder de Beter Leven-voorwaarden. “Een bewuste keuze, waarvoor we ons bedrijf moesten aanpassen. De leefruimte voor varkens hebben we vergroot en ze hebben stro om op te kauwen.

Varkens zijn sociale dieren en eten graag samen uit één trog. Marc maakt voor elke maaltijd een soort pap met daarin diverse restproducten uit de levensmiddelenindustrie. Zoals aardappelstoomschillen van de frietindustrie, tarwezetmeel van meelfabrikanten en koekjesmix van verkeerd verpakte koekjes. “Levensmiddelen die de industrie weggooit, eten onze varkens met smaak op. Heel duurzaam.”

Meer foto’s van de boer

beef-farmer