3-boer-bart-en-theo-de-peel-1-copyUnox boerenlevel-2

Bart en Theo

De Peel, Noord-Brabant

‘Het voelt goed om zo de varkens te kunnen houden’

De broers Bart en Theo hebben samen een varkensbedrijf in de Peel. “In 2011 zijn we vanuit drie locaties verhuisd naar één locatie. De varkens kregen een nieuw, diervriendelijk onderkomen dat voldoet aan het Beter Leven Kenmerk”, vertelt een trotse Bart. Hij voegt toe: “Het voelt goed om zo de varkens te kunnen houden.”

De nieuwe stallen zijn ruim en hebben veel daglicht en overal strokokers. De leefruimte voor de biggen en oudere varkens is bovendien voorzien van een plateau. Theo vertelt: “De varkens komen op de verhoging via een flauwe helling. De biggen vinden dit geweldig, die rennen als een dolle op en neer. En als er eentje even rust wil, gaat hij onder het plateau liggen. Dan kan niemand hem storen. Slim hé.”

Ook op het bedrijf heeft ieder zijn eigen specialiteit. Theo is verantwoordelijk voor de zeugen (moederdieren) en Bart voor de oudere varkens. “Maar we kunnen elkaar ook prima vervangen als het moet”, aldus Bart. Daarnaast hebben ze hulp van Anja. Zij zorgt voor de zeugen die hoogzwanger zijn of net zijn bevallen. En de volgende generatie loopt zich al warm; Teun (zoon/neef) helpt tijdens zijn vakanties mee.

Meer foto’s van de boer

beef-farmer