HET WINTERCOLLECTIEF

Het Wintercollectief logo

Wat is het Wintercollectief?

De druk op de Voedselbank wordt steeds groter; naar verwachting neemt het aantal klanten deze winter met minimaal 40% toe ten opzichte van begin dit jaar. Unox, Hak, Iglo en Bolletje vormen daarom samen een ‘Wintercollectief’ om de Voedselbank te hulp te schieten en gezinnen die het nodig hebben te helpen. De vier Hollandse voedselproducenten slaan de handen ineen en vergroten deze winter hun steun aan de Voedselbank. Andere voedselproducenten worden opgeroepen om zich ook aan te sluiten bij dit collectief, om zo samen klanten van de Voedselbank de winter door te helpen.

 

Waarom doet Unox mee aan het Wintercollectief?

Als stamppot en soepmerk is Unox onlosmakelijk verbonden met de Hollandse winter en maakt het koude seizoen echt iets om naar uit te kijken. Maar komende winter is dat voor veel mensen in ons land echt even wat anders. De vraag bij de Voedselbank is groter dan ooit. Terwijl het aantal producten die de Voedselbank per gezin kan geven daalt. Daarom staat Unox samen met Hak, Bolletje en Iglo op en starten een beweging: Het Wintercollectief, #samenvoordevoedselbank.  Naast een eigen donatie waarmee elk gezin bij de Voedselbank elke week in de koudste maanden een blik soep krijgt en prachtige donaties van de mede-initiatiefnemers Hak, Bolletje en Iglo roepen we bedrijven op om mee te doen!

Naast deze producten zijn er nog veel meer producten nodig om klanten van de Voedselbank de winter door te helpen. “Als we de krachten bundelen kunnen we meer betekenen. Wij hopen dat nog veel meer bedrijven uit de industrie dit voorbeeld volgen en zich aansluiten bij ons ‘Wintercollectief’. En dat we samen echt een beweging in gang kunnen zetten. We kunnen en mogen mensen niet in de kou laten staan.

Over het Wintercollectief

Het Wintercollectief is een initiatief van Unox, Hak, Iglo en Bolletje en is open en toegankelijk voor alle producenten, groot en klein, die ook een bijdrage willen leveren aan de Voedselbank. Elk merk draagt vanuit haar eigen categorie bij. Het collectief dient nadrukkelijk geen commercieel doel en de bundeling van krachten is uitsluitend gericht op hulp aan de Voedselbank.

Meer informatie - o.a. over hoe aan te sluiten bij het Wintercollectief - is te verkrijgen via de deelnemende organisaties of door te mailen naar info@hetwintercollectief.nl. Laten we samen om de mensen heen gaan staan die dit nodig hebben: #samenvoordevoedselbank.
 

Wil je zelf ook helpen?  

Wil je zelf ook helpen? Ga naar de website van de Voedselbank en steun de voedselbank met een donatie.

 

Een lachende Unox medewerker helpend bij de Voedselbank met een blik Unox kippensoep in de hand.

Hoe het zit

Hoe dat dan zit? Vanuit Unox hebben we samen Iglo, Hak en Bolletje een landelijke oproep gedaan aan Nederlandse collega-producenten, van voedzame producten, om mee te doen aan het Wintercollectief. Als deelnemer van het collectief doneer je voedzame producten en conserven uit eigen assortiment aan de Voedselbank gedurende de hele winter, om zo kansarme gezinnen de winter door te helpen. Op deze manier kunnen we het groeiende probleem breed dragen en aanpakken vanuit de branche. Om zo echt impact te maken. Het collectief dient nadrukkelijk geen commercieel doel en de bundeling van krachten is uitsluitend gericht op hulp aan de Voedselbank. Mooi aan het collectief is dat we als concurrenten de handen ineen kunnen slaan omwille van een groter goed. Noem het ook wel het typisch Nederlands polderen. Want ook al zijn we als Nederlandse merken allemaal verschillend, we dragen ons mooie landje een warm hart toe.

Meer dan 1.9 miljoen producten

De oproep werd hartverwarmend ontvangen en breed uitgemeten in de media. Uiteindelijke hebben we met trots een collectief mogen vormen met onze gewaardeerde collega’s: Haank, Bolletje, Iglo, Calvé, Maaslander, KraftHeinz, No Fairytales, Aviko, Van Der Meulen (Melba), Westland Kaas en FrieslandCampina. Gezamenlijk hebben we zo veel mogelijk van onze eigen producten aan de Voedselbank gedoneerd. Om deze pittige tijd ietsje aangenamer te maken. 

“De verhalen komen hard binnen. Veel mensen die letterlijk in de kou zitten, gezinnen die met honger naar bed gaan en weer opstaan. Dit raakt ons in het hart. Daarom hebben wij, als Hollandse merken, de vraag gesteld wat wij kunnen doen om hen, ook deze winter, een warm thuiskomen te geven,” vertelt Esther van Spronsen van Unox namens het Wintercollectief.

Wintercollectief partners.tif

Winterproof

Als initiatiefnemer van het collectief vonden we het bij Unox belangrijk dat de donaties vanuit het collectief ‘winterproof’ zouden zijn: ze moesten gezinnen de hele winter van eten kunnen voorzien. Want we gingen voor een structurele oplossing in plaats van een eenmalige piek. Daarom schroefden we ook vanuit Unox onze donatie aan de Voedselbank flink op, en doneerden we dit seizoen 500.000 soepen. Vijf keer zo veel als vorig jaar.  Wat vanaf nu ook onze harde intentie is om elk jaar te doen. 

500.000 duizend producten is hopelijk genoeg om alle huishoudens bij de Voedselbank de hele winter wekelijks een blik of zak soep te geven. Want meer snert is toch iets meer winterpret. Een warme, voedzame soep bevat zo veel soeps. Dat doet iedereen goed. Ook onze collega’s van het Wintercollectief deden donaties waarmee gezinnen het hele seizoen door konden. Zo schonk het collectief naast soepen, potten groenten en peulvruchten, toast, tussendoortjes, ontbijtproducten, diepvriesmaaltijden, kaas, houdbare melk, hagelslag, aardappelproducten, pindakaas en groentewraps. Als 11 verenigde merken waren we met deze donaties in staat de Voedselbank en gezinnen met meer dan 1.9 miljoen producten te ondersteunen. 

Over hoe het initiatief heeft uitgepakt zegt Van Spronsen: “De vele warme en positieve reacties laten zien dat we in gezamenlijkheid in staat zijn om een bijdrage te leveren aan een groot en urgent maatschappelijk probleem. Het is hartverwarmend dat zich zo veel merken bij het collectief hebben aangesloten. We doen dit allemaal vanuit dezelfde overtuiging: niemand zou in Nederland honger mogen lijden.” 

Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland, voegt toe: “Het effect van dit initiatief overtreft onze verwachtingen. Dat het zo groots opgepakt zou worden hadden we niet durven dromen. Met dit enorme aantal producten kunnen wij veel huishoudens voorzien van voedzame maaltijden.”

Unox - erwtensoep  - Facebook ad - 2015

Wintertijd

Het collectief trapten we met alle voedselproducenten af op 19 oktober om 02.00 uur ‘s nachts, op het moment dat de klok een uur terugging - het startsein van de wintertijd. Immers vanaf toen werden de dagen korter, donkerder en kouder, en was de steun extra hard nodig. Vervolgens kwamen we op 24 oktober samen bij de Voedselbank in Rotterdam om het initiatief officieel te lanceren. En stonden meteen vrachtwagens paraat om de eerste lading aan producten ter plekke persoonlijk te overhandigen. Gelukkig hebben we de beelden nog! Ook voor de rest van de winter bleven er gestaag leveringen vanuit alle partners komen. En laat dit nog maar het begin zijn. Als het aan Unox ligt zetten we dit collectief ook na de winter voort. Wij lusten er wel pap (soep) van!

Grotere movement

Niet alleen deed het Wintercollectief zelf donaties, we zetten als bondgenoten samen ook een grotere beweging in gang door het hele land. Want als collectief waren we in staat om extra awareness te genereren. En voelden we een gebundelde energie om anderen te inspireren. Alle voedselmerken van het collectief spoorden daarom ook hun eigen klanten aan om zelf te doneren aan de Voedselbank. Via bijvoorbeeld social media riepen we volgers en consumenten op om zelf ook in actie te komen. Preach what you practice, toch?

Meedoen?

Het Wintercollectief is nog steeds open en toegankelijk voor alle voedselproducenten, groot en klein, die ook een bijdrage willen leveren aan de Voedselbank. Meer informatie - o.a. over hoe aan te sluiten bij het Wintercollectief - is te verkrijgen via de deelnemende organisaties, www.hetwintercollectief.nl of door te mailen naar info@hetwintercollectief.nl. Laten we samen om de mensen heen gaan staan die dit nodig hebben: #samendewinterdoor. 

 

UNOX &

DUURZAAMHEID

Bij Unox gebruiken we zoveel mogelijk duurzaam geteelde groenten voor een overheerlijke smaak!

Meer over duurzaamheid