#Voedselbanketletter

Tijdens de feestdagen draait alles om samen zijn en lekker eten. Van oudsher is de banketletter een lekkernij die tijdens deze dagen wordt gegeten. Wij hebben hier een hartige variant op bedacht met een winters tintje. Steun de voedselbanken door een foto van je Voedselbanketletter te maken en op Facebook of Instagram te plaatsen met als bijschrift #Voedselbanketletter. Voor iedere Voedselbanketletter-foto onder vermelding van #Voedselbanketletter, een verse letter voor de voedselbank!

Ingrediëntenlijst

  • 1 Unox Gelderse rookworst 285 gram
  • Rol bladerdeeg (versafdeling)
  • 2 eetlepels Calvé Broodje Unox Saus
  • Hele ongebrande amandelen 7 gram (garnering op banketletter)
  • Mosterdzaad 1,5 gram (garnering op banketletter)
  • 1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze

Voorbereiding
Rol het bladerdeeg uit en leg de plak op het aanrecht. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg bakpapier op een bakplaat en zet de plaat buiten de oven.

Bereiding (10 minuten)

  1. Haal de rookworst koud uit de verpakking. Snijd de worst bij de kromming om de halve centimeter een flink stuk in aan de binnenzijde, zodat er net geen losse plakjes ontstaan. Hierdoor kan de worst redelijk recht worden gelegd, zodat hij makkelijker in bladerdeeg kan worden gewikkeld.
  2. Snijd het bladerdeeg in de lengte doormidden. Strijk in het midden over de gehele lengte een dun laagje Calvé Broodje Unox saus en leg de worst erop. Rol het bladerdeeg om de worst heen en druk de uiteinden van het bladerdeeg tegen elkaar. Als er aan de uiteinden van de plak een beetje deeg overblijft, kan dit worden weggesneden. Buig nu de banketletter in de vorm van de letter V.
  3. Smeer met een kwastje een beetje ei over de letter en bestrooi ‘m vervolgens met de amandelen en het mosterdzaad. Leg hem op de bakplaat met het bakpapier en schuif de plaat in de voorverwarmde oven. Na 30 minuten is jouw #Voedselbanketletter klaar.

Opscheppen
Deze hartige banketletter kan op verschillende manieren worden gegeten. Het is een bijzondere toevoeging aan een stamppot, maar het is ook een erg leuke én lekkere borrelhap. Snijd hem daarvoor in kleine stukjes van een paar centimeter breed. Serveer de Broodje Unox Saus er in een feestelijk schaaltje bij.

Varianten

Er zijn allerlei leuke varianten op dit basisrecept te bedenken. De #Voedselbanketletter is bijvoorbeeld heerlijk met een beetje zuurkool erin. Welke variant bedenk jij?