Deze groenten verbouw je zelf in je moestuin

deze-groenten-verbouw-je-zelf-in-je-moestuin

Recipes Unox

Heb je altijd al “ja, dit gerecht heb ik helemaal zelf gemaakt” willen zeggen? En met trots omdat je weet dat je zo veel mogelijk ook daadwerkelijk zelf hebt verbouwd? Het is niet alleen heel lekker om zelf je groenten te verbouwen, het is leuk om ze liefde en aandacht te geven zodat je ze goed kan gebruiken én voor kinderen is het spannend om te zien dat groenten niet uit de supermarkt komen. Deze kunnen zelfs in eigen tuin groeien of op het balkon! Bovendien hoeft het niet moeilijk te zijn om zelf groenten te verbouwen.

Probeer het eens en je zal je groenten met liefde bereiden!

 

Boerenkool

Misschien wel een van Nederlands meest bekende en karakteristieke kolen is de boerenkool. Je ziet vaak grote akkers vol staan met het groene gewas, maar thuis is het ook heel makkelijk verbouwen!

Het is belangrijk om de grond goed te bemesten omdat de boerenkool veel energie heeft om te groeien. Je plant de zaadjes in de zomer en zorgt ervoor dat de grond een beetje vochtig blijft en niet te warm wordt. Je kan de boerenkool oogsten zodra het een keer gevroren heeft, omdat de kool dan wat zetmeel heeft omgezet in suiker. Zo smaakt de kool iets zoeter en dus lekkerder.

Spinazie

Spinazie is een heerlijke en makkelijke groente om in de moestuin te verbouwen. Je zaait de zaden in het voorjaar in, maar zorg ervoor dat de grond niet te koud is. Je hoeft ze alleen maar regelmatig water te geven en ze groeien vanzelf. Wanneer je ziet dat de bladeren groot genoeg zijn om te gebruiken, kan je deze van de plant af halen. Pak vooral de bladeren van de top, want dan kan je meerdere keren in het jaar je spinazie oogsten.

Andijvie

Ook andijvie is goed in de moestuin te maken, vooral omdat deze groente het hele jaar door groeit. Let er alleen wel op dat de andijvie in het voorjaar kan gaan bloeien. Wanneer het vriest, moet je de gewassen wel afdekken omdat ze niet goed bestand zijn tegen de vorst. Binnen twee maanden kan je al een lekkere krop andijvie oogsten!Palmkool of cavolo nero

Deze vergeten groente is bezig met een opmars. Nu is deze familie van de boerenkool nog niet in elke supermarkt te verkrijgen, maar kan je ze ook heel makkelijk zelf verbouwen in je moestuin. Omdat de palmkool oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied afkomstig is, gedijt deze kool goed bij warm weer en bij droogte. In het eerste jaar van de kool kunnen de bladeren geoogst worden en gebruikt in gerechten en in het tweede jaar ontstaan er bloemetjes die ook gegeten kunnen worden.

Er zijn nog veel meer groenten die in de moestuin verbouwd kunnen worden, dus probeer wat uit! Je tafelgenoten zullen trots op je zijn wanneer je een maaltijd van zaadje tot gerecht helemaal zelf hebt gemaakt.

UNOX & DUURZAAMHEID

Bij Unox gebruiken we zoveel mogelijk duurzaam geteelde groenten voor een overheerlijke smaak!

MEER OVER DUURZAAMHEID