Hoelang en hoe moet je broccoli koken?

Hoelang en hoe moet je broccoli koken

Unox broccoli koken.tiff

Heb je weinig tijd om te koken, maar wil je wel groente eten? Kies voor broccoli. Je kunt ‘m stomen, wokken, koken en grillen en het is ook nog eens snel klaar. Met deze tips zet jij altijd lekkere broccoli op tafel.

Broccoli: goed én snel

Broccoli bevat vitamine A, C, B2, B6, K en mineralen zoals kalium, calcium, ijzer en magnesium. Heel groen fastfood dus, want in 3 tot 5 minuten koken is broccoli al beetgaar. Blijft de pan langer op het vuur staan, dan wordt de groente al snel te zacht en verandert de textuur en smaak. Zonde, want een goede broccoli hoort ‘bite’ te hebben en dus nog een beetje weerstand te geven tussen je tanden.

Zo kies je de beste broccoli

De kleur van de stronk vertelt je alles. Ga voor een donkergroene broccoli met een dicht bloemscherm. Dat is de bovenkant van de broccoli waar alle roosjes tegen elkaar aan liggen. Een geel bloemetje gespot? Dat is niet erg. Alleen meerdere gele of ingedroogde plekken zorgen voor een bittere smaak. In dat geval kun je de broccoli beter laten liggen.

Hoe bewaar je broccoli?

Bewaar je broccoli afgedekt in de koelkast. Een verse broccoli blijft gekoeld 5 tot 7 dagen goed. Ga je de broccoli niet gebruiken en wil je hem invriezen? Blancheer de broccoli dan tussen de 2 en 3 minuten. Stop de roosjes vervolgens in een zak in de vriezer en je broccoli houdt het moeiteloos 10 maanden uit.

100% eetbaar

Broccoli is snel te koken, maar ook de voorbereiding kost amper werk. Je kunt namelijk alles van de broccoli eten. De stronk gebruik je bijvoorbeeld makkelijk in een soep. Roosjes kun je ook in de oven roosteren of verwerken in een wokgerecht. Italianen verwerken de smalle broccolibladeren graag in hun gerechten. We delen de liefde voor broccoli in pasta met de Italianen. Daarover gesproken, heb je het recept voor tagliatelle met broccoli al gezien? Aanrader!

Zo kook je broccoli

  • Vul een pan met een laag water.
  • Breng het water aan de kook.
  • Snijd de broccoli in gelijke delen.
  • Voeg de broccoli aan het kokende water toe. Deze hoeft niet helemaal onder water te staan.
  • Plaats de deksel op de pan.
  • Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar. Zo niet, herhaal de actie iedere halve minuut totdat de vork weinig weerstand krijgt.
  • Giet de broccoli af en spoel hem af met koud water. Dit stopt het garen en maakt hem direct (b)eetklaar!

 

UNOX & DUURZAAMHEID

Bij Unox gebruiken we zoveel mogelijk duurzaam geteelde groenten voor een overheerlijke smaak!

MEER OVER DUURZAAMHEID