Hoe bewaar ik mijn kliekjes?

hoe-bewaar-ik-mijn-kliekjes

Recipes Unox

Een aantal gerechten zijn uitermate geschikt om in te vriezen. Heel handig dus om, als je toch bezig bent, wat extra te maken zodat je altijd een lekker hapje op voorraad hebt als je het te druk hebt om uitgebreid te koken! En voor sommige recepten is het juist handig om deze in grotere hoeveelheden te maken. Zeker wanneer het een tijdsintensieve klus is om het gerecht te maken.

De meeste stamppotten zijn na een paar dagen of na het ontdooien nog steeds heerlijk, omdat de smaken dan lekker in elkaar zijn getrokken. Maar het verschilt per gerecht hoe je deze het beste kunt bewaren. Daarom geven wij wat handige tips zodat je nooit meer je zelfgemaakte voedsel hoeft weg te gooien. Fijne kliekjesdag!

Stamppot invriezen

Stamppot kost wat tijd om te maken, maar wat is het dan lekker! Daarom is ook stamppot heel geschikt om in te vriezen en later weer op te warmen.Stamppot kun je op verschillende manieren bewaren. Een kliekje over? Doe het dan in een goed afsluitbaar koelkastdoosje zet het op de koudste plek in de koelkast. Heb je een nul graden lade bewaar het dan daar. Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op.

Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham!In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.

Als je een vacumeerapparaat hebt, dan heb je vast al ontdekt hoe handig zo’n apparaat is. Ook voor stamppot is vacumeren een prima bewaarmethode. Vacumeren verlengt de bewaartijd in de diepvries zeker één maand.

Laat diepvriesproducten altijd in de koelkast, eventueel in een schaal of op een bord, ontdooien. Reken voor compacte producten als gehakt en maaltijden als stamppot op ongeveer 24 uur ontdooitijd. Langzaam ontdooien in de koelkast heeft de voorkeur.

Soep invriezen en ontdooien

Het is vaak makkelijker en goedkoper om een grotere hoeveelheid soep in 1 keer te maken en de rest in te vriezen voor wanneer je wat krapper in je tijd zit of geen zin hebt om te koken. Zo zet je meteen weer een lekkere zelfgemaakte maaltijd op tafel die net zo lekker smaakt als toen je ‘m net had gemaakt.

Om soep in te vriezen, is het belangrijk dat deze snel afkoelt. We raden af om dit in de koelkast te doen, omdat de warme pan soep de gemiddelde temperatuur van je koelkast omhoog kan brengen. Kijk daarom of je icepacks in de soep kan doen, zodat deze wel de temperatuur temperen, maar de soep niet verwateren.

Is het buiten koud dan kun je de soep ook snel op het balkon of op de tuintafel laten afkoelen. Zet de hete pan wel op een onderzetter en leg iets zwaars op de deksel zodat de kat van de buren of andere dieren er niet bij kunnen.

Wanneer je de soep weer wilt ontdooien, haal je de avond tevoren de soep uit de vriezer en leg je het bevroren blok in een afgedekte pan in de koelkast. Wanneer je aan het einde van de dag thuiskomt, is het brok ontdooid en verwarm je het op halfhoog vuur. Blijf regelmatig roeren om de soep gelijkmatig te verwarmen.

Pasta bewaren

Misschien heb je een lekkere ovenschotel gemaakt zoals Smac’aroni, maar blijft er toch nog wat over. Zonde om weg te gooien, want het is juist heerlijk om deze een dag later nog op te warmen. Bewaar je kostje tot die tijd in de koelkast en verwarm je gerecht nog even in de oven. Het kan ook lekker zijn om het even op te bakken in de koekenpan.

Wanneer je je pasta een langere tijd wilt bewaren, kan je het ook in kleine porties invriezen en overdag in de koelkast laten ontdooien. Zo kan je het ’s avonds opwarmen zoals jij het het lekkerst vindt!

UNOX & DUURZAAMHEID

Bij Unox gebruiken we zoveel mogelijk duurzaam geteelde groenten voor een overheerlijke smaak!

MEER OVER DUURZAAMHEID