HANDIGE KOOKTIPS VOOR PASTA

hoeveel-gram-pasta-per-persoon

Unox pasta bereiden.tiff

In Nederland staat een bord pasta vaak op tafel. Spaghetti bolognese en macaroni zijn echte Hollandse favorieten. Hoeveel gram pasta je per persoon moet rekenen, kan verschillen. Met deze tips gooi jij in elk geval nooit meer pasta weg.

Hoeveel gram ongekookte pasta per persoon?

Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram. Is een pastagerecht rijk gevuld met andere ingrediënten? Gebruik dan iets minder pasta, zoals bij deze macaroni ovenschotel met kaas, ham en room.

Hoelang moet pasta koken?

Hoelang je pasta precies moet koken hangt sterk af van de pastasoort die je hebt gekocht. Verse deegwaren of zelfgemaakte pasta kook je al in enkele minuten. De kooktijd voor gedroogde pasta varieert van 6 tot 12 minuten en is afhankelijk van dikte en soort. Kijk voor de kooktijd van gedroogde pasta altijd op de verpakking. Weinig tijd? Onze macaroni met verse groente staat al in een kwartiertje op tafel.

Hoe kook je pasta?

Kook pasta in ruim water. Zo voorkom je dat het plakt. De kooktijd is afhankelijk van de pastasoort. Houd de tijd in de gaten, want je wilt pasta niet te gaar koken. Een goede pasta is ‘al dente’, dat betekent beetgaar, met een kleine bite. Proef de pasta daarom aan het einde van de kooktijd een paar keer. Giet na het koken de pasta direct af in een vergiet en meng daarna meteen met de saus. Of gebruik een beetje olijfolie zodat het niet aan elkaar plakt.

Tip: Grote hoeveelheden pasta spoel je na het afgieten het beste kort af met koud water. Zo houdt de pasta niet te veel warmte vast en voorkom je dat het kleverig wordt.

Hoe bewaar je pasta?

Heb je na deze tips toch pasta over? Pasta kun je gelukkig makkelijk bewaren in de koelkast en tot 2 dagen erna nog opnieuw opwarmen of even opbakken. In de vriezer blijft je bereide pastamaaltijd tot wel 3 maanden goed. Koel in alle gevallen de klaargemaakte pasta wel helemaal af en bewaar deze goed afgesloten. Lees ook onze andere tips over je kliekjes bewaren.

Varieer met pasta

Er zijn tal van pastasoorten verkrijgbaar. De meeste pasta wordt gemaakt van durumtarwe, een harde tarwesoort, en als gedroogde pasta in de winkel verkocht. Maar in de schappen vind je ook verse, gevulde of zelfs gekleurde pasta. Kies de pastasoort die jij lekker vindt en die goed bij jouw saus en recept past. Zo ga je voor extra veel vezels en groente bijvoorbeeld voor deze volkoren penne. Of kies voor een tagliatelle met romige saus, die lekker aan de brede sliert blijft hangen. De keuze is reuze!

UNOX & DUURZAAMHEID

Bij Unox gebruiken we zoveel mogelijk duurzaam geteelde groenten voor een overheerlijke smaak!

MEER OVER DUURZAAMHEID