Hoeveel stamppot maak je per persoon?

Hoeveel stamppot maak je per persoon

Als er één nationaal gerecht in Nederland is, is het wel een bord stamppot. En niet alleen in de winter. Stamppot leent zich goed voor variatie en verschillende seizoenen. Maar hoeveel maak je per persoon? Met deze kooktips schat je makkelijk in wat je voorschotelt.

Hoeveel aardappelen gebruik je in een stamppot?

Natuurlijk, er zijn grote en kleine eters. Toch wil je graag weten hoeveel aardappelen je moet inslaan en of die ene zak boerenkool genoeg is. Laten we bij het begin beginnen: de aardappels. Voor een goede stamppot kies je voor kruimige of extra kruimige aardappelen. Geheugensteuntje nodig? Check nog even de beste soorten aardappelen voor stamppot.

Hoeveel stamppot eet een grote of kleine eter?

Krijg je visite? Mik dan op 250 gram ongekookte aardappelen per persoon. Dit is het gemiddelde voor een volwassene. Gebruik voor een grotere eter 300 gram aardappelen. Voor een kleine eter zet je in op 200 gram. Een kind is vaak met 125 tot 150 gram aardappelen al tevreden. Houd je toch over? Zo bewaar je stamppot restjes.

Hoeveel bereide stamppot per persoon?

Houd er rekening mee dat een gemiddelde volwassene 400 tot 500 gram bereide stamppot eet en je zit veilig. De kleine eter is blij met 375 gram, de grote eter eet zijn bord met 550 gram stamppot tevreden leeg. Gaat het een beetje te snel? Unox legt de verhoudingen groenten versus aardappelen aan je uit.

Stamppot variatie met zoete aardappels

Traditionele stamppot gaat met de tijd mee. Hollandse ‘piepers’ zijn allang niet meer de enige basis voor een rijke stamppot. Varieer bijvoorbeeld eens met zoete aardappels, verrassend en erg lekker. Zin in meer variatie? Ook bloemkool, koolraap, pompoen en knolselderij doen het goed als vervanger van de aardappel.

 

UNOX & DUURZAAMHEID

Bij Unox gebruiken we zoveel mogelijk duurzaam geteelde groenten voor een overheerlijke smaak!

MEER OVER DUURZAAMHEID