Hoelang en hoe moet je zuurkool koken?

Hoelang en hoe moet je zuurkool koken

Unox hoe zuurkool bereiden.tiff

Zuurkool is veelzijdig en rijk aan vitaminen B6 en C. Toch blijven sommige mensen er ver vandaan, omdat de groente te zuur zou zijn. Met deze kooktips en recepten kook je de lekkerste zuurkool, mét behoud van de vitaminen.

Zuurkool vroeger en nu

Voor velen is een goede zuurkool stamppot niet uit het menu weg te denken. In een ovenschotel, gecombineerd met aardappelen of zelfs op een broodje. Met zuurkool kun je alle kanten op, maar het valt niet altijd in de smaak vanwege de zurige smaak. Tijd voor actie, want zuurkool kun je zo zuur laten smaken als je zelf wilt. Hoe langer je het kookt, hoe minder zuur de kool proeft.

Zuurkool uit het vat

Voor zuurkool snijden we witte kool in dunne reepjes. Deze reepjes worden in een vat bewaard, dat heet fermenteren. Door aandrukken en toevoegen van zout ontstaat de zure smaak. Hoe zuurder hoe beter? Eet zuurkool dan uit het vat of zo uit de verpakking. Voor gerechten verwarmen we de kool vrijwel altijd, dat maakt de smaak wat zachter. Combineer zuurkool met zoetere ingrediënten zoals zoete aardappel om zelfs kinderen mee te laten smullen. Ook fruitsoorten als ananas, banaan, appel en rozijnen vormen goede combinaties. Probeer bijvoorbeeld eens dit verassende recept met zuurkool en banaan.

Verschillende bereidingen zuurkool

Zuurkool verwarmen kan op verschillende manieren. Meestal wordt zuurkool gekookt, maar je kunt het ook bakken, stoven en in de oven of magnetron klaarmaken. Hoe je zuurkool ook bereidt, het is altijd verstandig vooraf het vocht uit de zuurkool te knijpen. Was zuurkool nooit in water. Het verliest dan zijn smaak en vitaminen.

Hoe moet je zuurkool koken?

  • Gebruik een pan met een dikke bodem.
  • Haal de reepjes zuurkool met een vork uit elkaar.
  • Doe de zuurkool met een kopje water in een pan (ga uit van 250 ml water per 500 gram zuurkool).
  • Verwarm de zuurkool op middelhoog vuur en met de deksel op de pan.
  • Voor zure zuurkool houd je een kooktijd van 5 minuten aan, voor een meer neutrale smaak kies je voor 10 minuten.
  • Giet de zuurkool af met een vergiet.
  • Serveer de zuurkool direct, naar wens met een beetje peper of een klontje boter. Een lekkere rookworst maakt je zuurkoolschotel helemaal af! 

UNOX & DUURZAAMHEID

Bij Unox gebruiken we zoveel mogelijk duurzaam geteelde groenten voor een overheerlijke smaak!

Meer over duurzaamheid