Unox table background

WELKE AARDAPPEL KIES JE VOOR STAMPPOT?

Unox welke aardappel voor stamppot

Goede stamppot begint bij een geschikte aardappel. Er zijn vastkokende en kruimige aardappelen. En aardappelen die er tussenin zitten. Welke moet je kiezen? Voor de lekkere, vertrouwde, Hollandse stamppot kies je een kruimige aardappel. Maar er kan meer! Kijk maar eens.

Aardappelen kiezen

In de supermarkt zijn aardappelen vaak ingedeeld op kookeigenschap: vastkokend, iets kruimig en kruimig. Onder deze namen worden wisselend en afhankelijk van het seizoen verschillende aardappelrassen verpakt. De aanduiding zegt dus iets over structuur en niet over smaak. Hoe kruimiger de aardappel, hoe makkelijker het is om er lekkere puree van te maken. De kruimige aardappel is dus perfect voor stamppotgerechten. Wie op smaak of ras wil kiezen, gaat naar de groenteboer. 

Kruimige aardappelen

Onze klassieke stamppotten worden gemaakt met kruimige aardappelen. De naam zegt het al: deze worden na het koken kruimig en vallen makkelijk uit elkaar. Daardoor kun je er perfect mooie puree van maken – een must voor goede stamppot. Wil je echte Hollandse pot zoals hutspot, boerenkool-, andijvie- of zuurkoolstamppot maken? Kijk hier voor de lekkerste stamppot recepten.

Vastkokende aardappelen

Kun je van vastkokende aardappelen dan geen stamppot maken? Jawel, je krijgt alleen een stevigere, vastere puree. Let op dat je vastkokende aardappelen goed gaarkookt voor je er puree van maakt. Doe de gaartest: prik met een mes in het midden van een aardappel en til het mes op. Blijft de aardappel aan het mes hangen, dan moet-ie nog even koken. Blijft de aardappel liggen? Dan is-ie gaar – pureren maar!

Stamppot van nu: met meer groente

Tijden veranderen. Misschien wil ook jij wat minder vlees eten en meer verse groenten op je bord. Als er één gerecht is dat zich daar perfect voor leent, dan is het wel stamppot. Vervang (een deel van) de aardappelen door stevige groenten zoals zoete aardappel, pompoen en wortel of vergeten groenten als knolselderij en pastinaak. Kook ze samen met de aardappelen gaar en maak er dan puree van. Schep er ten slotte de overige groente door. Voor een voedzame stamppot met veel smaak en minder calorieën, maar wel een vertrouwde smaak!

Terug van weggeweest

Oorspronkelijk werd stamppot gemaakt op basis van pastinaak. Pas toen de aardappel in de negentiende eeuw populair werd in Nederland, werd die het hoofdingrediënt van stamppot. En vandaag de dag maakt pastinaak weer z’n comeback in stamppot.

Zo kook je aardappelen

  • Snijd de aardappelen in gelijke stukken, zodat ze gelijkmatig garen.
  • Zet ze op in krap koud water – ze moeten nét onder staan. Breng ze aan de kook en kook ze in gemiddeld 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen goed af en zet ze kort op het vuur tot het meeste vocht is verdampt (droogstomen).
  • Verwerk de aardappelen zo heet mogelijk om er het gemakkelijkst puree van maken.
  • Stamp ze met een stamper fijn. Gebruik geen mixer of keukenmachine, want dan kunnen ze taai worden.

Kijk voor kooktijden op Hoe lang moeten aardappelen koken?

Kijk voor de hoeveelheden die je nodig hebt op Hoeveelheden bepalen voor stamppot.


Unox and duurzaamheid

UNOX & DUURZAAMHEID

Bij Unox gebruiken we zoveel mogelijk duurzaam geteelde groenten voor een overheerlijke smaak!