Hoe lang kook ik mijn aardappelen?

hoe-lang-kook-ik-mijn-aardappelen

Recipes Unox

Hoe lang kook ik vastkokende aardappelen?

Wij zetten de meest voorkomende aardappeltypes voor je op een rijtje met de beste manier om ze te koken. Handig om altijd in de buurt te hebben!

Vastkokende aardappelrassen, zoals Accent, Nicola, Charlotte, Rosa, Désirée, Eersteling en Opperdoeser Ronde blijven hun vaste structuur behouden na het koken, waardoor ze goed te gebruiken zijn in (lauwwarme) salades. Daarnaast kan je er een heerlijke ovenschotel  mee maken, omdat ze lekker stevig blijven. Ook zijn ze lekker om te bakken, maar ‘gewoon’ gekookt zijn ze ook een fijne aanvulling op je maaltijd.

Aardappelen koken is makkelijk. Voor vastkokende en vrij vastkokende aardappelen zet je ze net onder water. Afhankelijk van de grootte van je aardappelen, zijn deze aardappelen in ongeveer 20 minuten zachtjes koken gaar. Om er zeker van te zijn dat je aardappelen gaar zijn, prik je erin met een vork. Voel je geen weerstand, dan zijn de aardappelen gaar en perfect gekookt.

Hoe lang kook ik kruimige aardappelen?

Het koken van kruimige aardappelen vraagt wat meer aandacht. Een kruimige aardappel is wat brozer van structuur en valt iets makkelijker uit elkaar na het koken. Voorbeelden van kruimige aardappelen zijn de rassen Bildtstar, Bintje, Doré, Mozart, Rode Pipo en Santé. Door de wat luchtigere structuur zijn deze rassen ook erg geschikt om friet van te maken. Ook doen ze het goed als puree en als gepofte aardappel.Kijk ook bij kruimige aardappelen goed naar de grootte van de aardappelen.

Zet ze half onder water en kook ze 15-20 minuten. Check met een vork of scherp mes na 15 minuten of ze bijna gaar zijn. Zo niet, laat ze steeds een minuut extra koken. Giet ze net voordat ze gaar zijn af en laat ze nagaren en uitdampen, met het deksel schuin op de pan, op een vlamverdeler of warmhoudplaatje. Schud kruimige aardappelen voor het serveren goed op, dan worden ze nog kruimiger. Wanneer je kruimige aardappelen te lang laat koken, vallen ze steeds meer uit elkaar en worden ze papperig.

Hoe lang kook ik extra kruimige aardappelen?

Wanneer je een aardappelpuree wilt maken, een soufflé, een lekkere stamppot of een bindmiddel voor in de soep, zijn extra kruimige aardappelen het meest geschikt. Deze vallen na het koken volledig uit elkaar, waardoor deze alleen een zachte bereiding kunnen hebben. De Eigenheimer, Irene en Resonant zijn rassen die hier heel geschikt voor zijn

Het koken van extra kruimige aardappelen (ook wel afkokers genoemd) is een delicaat klusje. Dit type aardappel kook je net als kruimige aardappelen half onder water. Ze hoeven maar 10 minuten zachtjes te koken en niet langer. Daarna giet je ze af en laat je de afkokers (de aardappelen dus) nog 10 minuten, afgedekt met een schone theedoek en van het vuur af in de pan, rusten. Je hoeft de pan nu alleen maar te schudden om de aardappelen tot kruim te krijgen. Nu zijn ze klaar om te gebruiken in je stamppot of hutspot!

UNOX & DUURZAAMHEID

Bij Unox gebruiken we zoveel mogelijk duurzaam geteelde groenten voor een overheerlijke smaak!

MEER OVER DUURZAAMHEID