Unox table background

KOKEN MET ZOETE AARDAPPEL

Stamppot palmkool met zoete aardappel - Recipe Photography

Zo kook je met zoete aardappel

Er zijn ontzettend veel lekkere recepten met zoete aardappel. Je kunt er vertrouwde Hollandse pot mee maken zoals stamppot van zoete aardappel of een smakelijke ovenschotel. Maar ook voor curry, salade of krokante friet is zoete aardappel een aanrader. Hier vind je handige kooktips en inspiratie. 

Wat is een zoete aardappel eigenlijk?

De zoete aardappel (ook wel bataat genoemd) is al aardig ingeburgerd in Nederland, maar we stellen ‘m nog even voor. De zoete aardappel komt uit Zuid-Amerika en werd naar het schijnt in Europa geïntroduceerd door Columbus. Het is geen familie van de ‘gewone’ aardappel, maar behoort tot de windefamilie. Het zijn allebei knollen met een hoog zetmeelgehalte, dat wel. Lekker voedzaam dus, als bijgerecht én als hoofdrolspeler in een maaltijd.

Is zoete aardappel gezonder dan gewone aardappel?

Het is maar net hoe je het bekijkt. Een zoete aardappel heeft van sommige voedingsstoffen wat meer dan een gewone aardappel. Zo bevat hij bijvoorbeeld meer vezels en heeft een hoger gehalte vitamine C. Maar een gewone aardappel bevat meer eiwit, minder koolhydraten en levert minder calorieën. Onder de streep is de een dus niet ‘beter’ dan de ander, maar verschillen ze wel. Doe er je voordeel mee om lekker af te wisselen. 

Aan de slag met zoete aardappel

Een zoete aardappel heeft niet veel voorbereiding nodig. Het zijn maar 2 gemakkelijke stappen:

  1. Schil de zoete aardappelen met een aardappelmesje of dunschiller en spoel ze daarna schoon. 
  2. Snijd uitlopers of lelijke plekken weg. 

Je kunt de schil ook laten zitten. Dat geeft een gerecht beet én meer smaak. Heb je weinig tijd? In het koelvak bij de supermarkt vind je kant-en-klaar gesneden zoete aardappelblokjes en -frieten. Handig.

Zoete aardappel koken

Zoete aardappel kook je net als gewone aardappelen:

  1. Schil de zoete aardappelen (of laat de schil zitten) en snijd ze in gelijke stukken
  2. Zet ze nét onder water en kook ze in 15-20 minuten gaar. 
  3. Giet de zoete aardappelen af en laat ze in de open pan nog even droogstomen. 

Serveer zoete aardappel als variatie op een vertrouwde aardappelen/groente/vleesmaaltijd. Of maak er zoete aardappelpuree van. Lekker als bijgerecht, verwerkt tot stamppot of als laagje in een ovenschotel

Lekkere recepten voor stamppot met zoete aardappel:

Stamppot palmkool met zoete aardappel

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel

Zoete aardappelstamppot met bleekselderij

Zoete aardappel roosteren in de oven 

Probeer geroosterde zoete aardappel, daarmee geef je zoete aardappel een intensere smaak én crunch. Dat kun je ook doen met voorgesneden zoete aardappelfrieten. Super lekker! Perfect krokant te bakken in de airfryer of oven in 2 stappen.

  1. Schep blokjes zoete aardappel om met wat olie en verdeel ze in een enkele laag op een met bakpapier beklede bakplaat. 
  2. Rooster ze op 220 °C  (of hoger) in een voorverwarmde oven en schep ze af en toe om. 

Zoete aardappel ovenschotel

Maak je favoriete ovenschotels een keer met zoete aardappel. Dek een vulling af met een laag zoete aardappelpuree of plakjes voorgekookte zoete aardappel. Heerlijk met een laagje gegratineerde kaas. Zoete aardappel is te combineren met een vulling van gehakt, hartige spekjes of rookworst, maar ook met vis. En er zijn heel veel recepten te vinden voor vegetarische ovenschotel met zoete aardappel en lekker veel groente, zoals Spruitjes ovenschotel met zoete aardappel en granaatappelpitten.

Traybake met zoete aardappel

Niet voor niets een populair gerecht, traybake is een supermakkelijke eenpanner. Scheelt afwas en de oven doet het werk. Combineer zoete aardappelblokjes of -frieten met groente naar keuze en vlees, vis of een vleesvervanger. Zorg ervoor dat alles in een enkele laag op de bakplaat ligt en schuif ‘m in de oven. Kun jij ondertussen nog een lekker sausje maken, voor erbij. 

Nog meer bereidingen met zoete aardappel

Zoete aardappelen hebben niet alleen veel smaak, ze nemen ook goed smaken op. Dat maakt ze zo lekker in bijvoorbeeld (vegetarische) curry of soep. En omdat zoete aardappel stevig en vullend is, kun je gerechten er snel voedzaam mee maken. Ideaal voor een vegetarische maaltijd. Gebruik zoete aardappelblokjes als vulling in een vegetarische burrito of chili sin carne bijvoorbeeld. Laat je inspireren door de vele recepten met zoete aardappel: van zoete aardappelburger tot zoete aardappelnacho’s.

Zoete aardappel bewaren

Zoete aardappelen kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats, maar niet in de koelkast. In de koelkast kunnen zoete aardappelen snel uitdrogen of gaan rotten. Zoete aardappelen kun je tot een maand bewaren. Gekookte zoete aardappel over? Die kun je tot 2 dagen, goed verpakt in een bewaardoos, in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook.


Unox and duurzaamheid

UNOX & DUURZAAMHEID

Bij Unox gebruiken we zoveel mogelijk duurzaam geteelde groenten voor een overheerlijke smaak!