Skip to:
Historie van Unox
1937 Maakt Unox de lekkerste rookworsten
Al ruim 80 jaar is Unox onlosmakelijk verbonden aan de Hollandse keuken. Het begon allemaal bij een slagersfamilie in Brabant, die het originele recept voor de Unox Rookworst ontwikkelde. Inmiddels zijn veel Nederlandse huishoudens fan van Unox producten. En tegenwoordig maken we niet alleen Rookworst, maar ook Soep, Knaks, Snacks en sinds kort hebben we zelfs een heus Vegetarisch aanbod. Hoe het allemaal precies is gegaan lees je hieronder.
Hoe het begon
Familie Zwanenberg opende in 1850 een slagerij in Oss. Samen met slagerij Hartog, opgericht in 1876, werd de basis voor Unox gelegd. Later gaan beide bedrijven, samen met de Margarine Unie, op in Unilever. In 1937 zag Unox als merk het licht.
Over het ontstaan van de merknaam Unox gaan verschillende verhalen. De één beweert dat iemand bedacht had om Unilever, Oss en Ox (Engels voor os) samen te voegen tot Unox. En anderen zweren dat de naam een uitkomst is van een prijsvraag onder werknemers. Hoe het ook zij, vanaf 1937 worden onder de merknaam Unox de lekkerste Rookworsten gemaakt. En met succes.
Unox Knakworstjes
Naast Rookworst zijn de Unox knakworstjes ook één van de meest bekende Unox producten. Er is altijd wel een goed moment te vinden voor deze knakworstjes, of knax, zoals op de eerste verpakking stond. Bijvoorbeeld tijdens de lunch, als kindertraktatie, met een broodje en soep als avondmaaltijd, of gewoon lekker tussendoor! Dit iconische product is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken: het is er ook al sinds 1953.
Soep in blik
In 1957 komt de eerste bliksoep op de markt: tomatensoep. Toen al net zo lekker als die van nu. Maar omdat het fenomeen bliksoep nog onbekend was werd er eerst lang onderzoek gedaan om ervoor te zorgen dat het na het opwarmen nog net zo zou smaken als bij de bereiding. Toen dat gebeurd was, stond het eerste blikje tomatensoep al snel te pronken in de schappen van de lokale buurtsuper.
De ‘kok’ van de eerste ketel was Th. Van der Leest, die al vanaf 1922 bij de voorloper van Unox, Hartog, in dienst was. De capaciteit was in het begin nog beperkt, aan het einde van het jaar konden per dag twaalf ketels soep worden gemaakt.
Eerste reclamecampagne
Op een goede dag ergens in 1961 werd bedacht dat soep heel lekker was, maar dat te weinig mensen het kochten. En er was maar één manier om de kritische Nederlandse consument te overtuigen: de soep laten proeven. Daarom werden er maar liefst 2,9 miljoen blikken soep uitgedeeld aan Nederlandse huishoudens. Gratis (uiteraard). Een enorme investering, maar wel een succesvolle. Het marktaandeel steeg naar 67 procent.
De Elfstedentocht
In 1997 besloten we spontaan om op het rustpunt in Dokkum koffie, thee, warme chocolademelk, en gratis erwtensoep uit te delen aan schaatsers en vrijwilligers. Een groot succes. Ook schreven we hier op nog een andere manier geschiedenis; met de Unox Muts. Die werd hier voor het eerst geïntroduceerd. Overal langs de route en in de dorpen zag je onze muts. Een super-Hollandse sfeer. Het leek een heus Elfstedentochttenue. Hier bij Unox spreken we dan ook stiekem een beetje van ónze Elfstedentocht.
De Nieuwjaarsduik
Als je er zelf niet al aan meegedaan hebt, heb je er toch vast wel een van gehoord; de Nieuwjaarsduik. Het begon in 1960 als een soort grap met slechts acht man. Bij Unox konden we de grap wel waarderen en we adopteerden het evenement. Sindsdien duiken er elk jaar rond 10.000 durfals op 1 januari om 12uur het ijskoude water in. Het bakje warme erwtensoep naderhand zorgt – ondanks alle kou – toch voor een warm begin van het nieuwe jaar.
Koninklijk huwelijk
Tijdens het koninklijk huwelijk op 2 februari 2002 lag Unox letterlijk vooraan. Voor alle vroege vogels die al een avond van tevoren een goede plek zochten op de Dam hadden we een slaapzak klaarliggen. Een knaloranje exemplaar met een hermelijnen bontkraag. Oftewel de Unox Damslaper.
Soep in Zak
Nu niet meer weg te denken uit het schap, maar nog niet zo lang geleden door Unox geïntroduceerd: Soep in Zak. Door de nieuwe productietechnieken die deze innovatie in 2014 met zich mee bracht, passen er grotere stukken groenten en vlees in dan in blik, die minder lang verhit hoeven te worden. Dat betekent meer smaak, dus nog meer genieten van jouw warme kom soep.
Unox Proeverij
Unox Proeverij komt als nieuwe tak onder Unox. Onze klassiekers maar dan opnieuw uitgevonden; met een pure smaak en verrassende ingrediënten. Zo hebben we een lichtere erwtensoep gemaakt, met tuinerwten en stukjes pancetta, in plaats van rookworst. De tomatensoep heeft een licht rokerige chilismaak en verrassende kruiden. En de Vergeten Groentesoep is nu al een klassieker: een heerlijk romige soep van pastinaak met cantharellen. Ook binnen de rookworsten zijn er nu verschillende heerlijke combinaties gemaakt, zoals een Rookworst met zwarte peper en eentje met witte peper en een beetje venkel.
Unox Vegetarische Rookworst
De iconische Unox Rookworst is er sinds 2018 ook voor vegetariërs. We hadden er zo’n 4 jaar voor nodig om de smaak en textuur écht goed te krijgen; een Unox Rookworst is namelijk sappig, je moet erin kunnen prikken en moet de herkenbare u-vorm bezitten. Dit is gelukt met een recept van onder andere plantaardige oliën, eiwit van erwten en eiwit van kippeneieren met Beter Leven sterren. In 2019 wordt het Vegetarische assortiment uitgebreid met Knaks en Leverpastei.
Meer weten?
Ben je op zoek naar meer achtergrond informatie? Neem dan contact met ons op en we zullen ons best doen om je verder te helpen!